PROMJENE U 15-AK GODINA

ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Mladi u Hrvatskoj sve kasnije imaju prvi odnos i sve ih više ima samo jednog partnera

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

Novo istraživanje pokazalo je da mladi u Hrvatskoj sve kasnije stupaju u seksualne odnose, da su manje seksualno aktivni, uz sve manje partnera, te da je porasla uporaba kondoma, ali ih i dalje neredovito koriste svaki drugi mladić i 60 posto djevojaka.

Utvrđeno je to multidisciplinarnim znanstvenim projektom SERZAM2020, kojim su se tijekom posljednjih petnaestak godina analizirali seksualno ponašanje i stavovi o seksualnosti mladih od 18 do 25 godina. Tri su vala studije provedena 2005., 2010. i 2021. godine.

Autori studije, predvođeni profesorom Aleksandrom Štulhoferom s Katedre na seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smatraju kako je nužno u javnozdravstvene i obrazovne politike usmjerene na mlade uključiti i sadržaje u vezi s cjelovitom seksualnom edukacijom.

Prema podacima iz 2021., primjećuje se smanjenje seksualne aktivnosti i porast dobi seksualne inicijacije. Udio seksualno aktivnih ispitanika pao je za oko 12 posto u odnosu na prva dva vala te u 2021. iznosi 73 posto. Pad je pritom veći kod mladića nego kod djevojaka. U istom je periodu porasla i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine – kod mladića na 17.5 godina, a kod djevojaka na 17.9. Pokazalo se i smanjenje stupanja u prvi seksualni odnos u ranijoj dobi kod mladića, kao i porast broja i mladića i djevojaka koji su prvi seksualni odnos imali s 19+ godina.

U 2021. pokazalo se i smanjenje ukupnog broja partnera među seksualno aktivnim mladićima u odnosu na ranije rezultate. Zanimljivo je i da se se udio onih koji su imali samo jednu partnericu udvostručio.

Seksualno ponašanje kod kojeg su istraživači utvrdili najizraženije razlike s obzirom na spol sudionika jest održavanje usporednih seksualnih veza. To podrazumijeva više seksualnih partnera u određenom razdoblju. U sva tri istraživačka vala zabilježen je gotovo dvostruko veći udio mladića s barem jednim takvim iskustvom u odnosu na djevojke. Pritom, najdrastičniji pad učestalosti takvog ponašanja zabilježen je upravo u 2021. – s oko 30 na 11 posto kod mladića te sa 17 na 5 posto kod djevojaka.

Kada je riječ o redovitoj upotrebi kondoma, 2021. godine zabilježen je osjetniji porast uporabe kondoma. Međutim, unatoč porastu redovite uporabe kondoma, podaci ukazuju na to da svaki drugi mladić te čak šest od 10 djevojaka kondome koriste neredovito. Raširenost klamidije 2021. bila je nešto niža, a iznosila je 5.3 posto kod djevojaka i 7.3 posto kod mladića.

Sustavnim pretraživanjem literature o povezanosti religioznosti i osobne vjere s manjom sklonošću rizičnim seksualnim ponašanjima kod mladih te analizom podataka iz 2021., istraživači su utvrdili kako je ta povezanost vrlo slaba. Iako vrlo religiozni mladi ljudi nešto kasnije stupaju u seksualne odnose, prosječan broj njihovih seksualnih partnera kasnije se ne razlikuje od broja koji navode osobe koje nisu ili su tek formalno religiozne. Uz to, ni redovitost uporabe kondoma ni učestalost promjene seksualnih partnera nisu povezani s osobnom religioznošću.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba