Umirovljenje za ‘baby boom’ generaciju uskoro kreće, no nema ih tko zamijeniti

REVOLUCIJA MIROVINE: Oni koji odluče nastaviti raditi dobit će 10 posto veću bruto plaću

Objavljeno: 16.11.2023. zagorjeinternational

Gotovo posvuda u Njemačkoj vlada očajnička potraga za radnicima. Opuštanja nema na vidiku – baš suprotno. Budući da će generacija ‘baby boomera’ idućih godina odlaziti u mirovinu, mnoga će radna mjesta ostati nepopunjena, piše Fenix-magazin

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) stoga želi uvesti revoluciju u području mirovina. Nakon oko 45 godina staža, pojedini zaposlenici jedva čekaju odlazak u mirovinu. Međutim, ako nemate dovoljno novca ili želite nastaviti dobro zarađivati, možete nastaviti raditi. 

Stoga, ministar gospodarstva želi revolucionirati mirovine. Potencijalne umirovljenike u Njemačkoj treba poticati da rade duže i tako popune praznine koje se mogu pojaviti na tržištu rada.

Prijedlog ministra je isplata pozamašnih nagrada umirovljenicima koji nastave raditi.

Konkretno, radi se o doprinosima poslodavca za mirovinsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Ako se mirovinska revolucija kojoj Habeck teži stvarno dogodi, one bi se trebale isplatiti izravno kao bonus. Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 posto na bruto plaću. 

Habeck sada planira da se doprinosi za socijalno osiguranje poslodavca isplaćuju izravno starijim osobama. Kako pišu njemački mediji, udio mirovinskog osiguranja iznosi punih 9,3 posto bruto plaće. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 posto. 

Za ljude koji žele steći financijsku prednost kako budu stariji, mirovinska bi revolucija definitivno bila unosan posao. Prosječni primatelji primali bi oko 5000 dodatnih godišnje. Moguće je po godini primiti najviše 9.285 eura.

Međutim, mirovinska revolucija ne bi svima dala prednost. Prijedlog ministra gospodarstva Habecka odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu dob za odlazak u mirovinu. Iz ove mjere su isključeni oni koji su u mirovinu otišli prije vremena ili oni koji su zbog raznih propisa prestali raditi ranije od planiranog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba