Više od 1200 zaposlenika već prolazi program obuke, a sve kako bi se prilagodili proizvodnji električnih vozila

GOTOVO JE: Iz BMW-ove tvornice u Münchenu izišao posljednji motor s unutarnjim izgaranjem

Objavljeno: 16.11.2023. zagorjeinternational

BMW je obustavio proizvodnju motora s unutarnjim izgaranjem u svojoj tvornici u Münchenu.

Tvornica će ići u modernizaciju kako bi se prilagodila proizvodnji električnih vozila. Odluka je donesena sukladno najavi s kraja 2020. godine kad je BMW najavio selidbu proizvodnje motora. Prema tom planu, proizvodnja V8 i V12 motora se trebala preseliti iz Münchena u Hams Hall u Velikoj Britaniji, dok bi se manji motori trebali nastaviti proizvoditi u Steyru u Austriji, piše Index.  

Kako doznaje njemački BR24, zadnji proizvedeni motor u pogonima u Bavarskoj je benzinski V8, a proizveden je 10. studenoga ove godine. Više od 1200 zaposlenika tvornice već je ušlo u program obuke, a potom će biti raspodijeljeni na nove pozicije u drugim BMW-ovim kapacitetima.

Pritom valja imati na umu da BMW ovime (još) ne obustavlja ponudu klasično pogonjenih modela. Za razliku od većine svojih rivala koji su odredili konkretne datume za obustavu proizvodnje modela s motorima s unutarnjim izgaranjem, BMW se suzdržao od konkretnog datuma. BMW je vrlo skeptičan i dovodi u sumnju mogućnost da će 2030. godine biti moguć prijelaz na električnu energiju.  

Kad je u pitanju spomenuta tvornica, ona još od listopada 2021. godine proizvodi električni i4, a sada će se pripremiti i za nove modele najavljene konceptom Neue Klasse, prije svega novi i3 i i3 Touring. Investicija je to od oko 400 milijuna eura.

BMW je već najavio lansiranje šest novih modela iz ponude ‘Neue Klasse’, i to u razdoblju od 2025. do 2027. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba