Veselica za pamćenje

“Martinje v Marofu” opravdalo očekivanja: bogata ponuda, brojni izlagači i još brojniji posjetitelji

Objavljeno: 13.11.2023. zagorjeinternational

Martinje u Hrvatskoj slavi se kao Dan mladog vina, odnosno dan kada je mlado vino prvi put dostupno za kušanje. Tom se prigodom vinogradari okupljaju kako bi zajedno otvorili prve bačve mladog vina, poznate kao “svježe vino” ili “mlado vino”. 

Tradicionalno, blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, obilježen je i na novomarofskom području, a i ove je godine za organizaciju proslave jednog od najveselijih vinogradarskih blagdana bila zadužena Udruga vinogradara i voćara “Pinta”, u suradnji s Gradom Novim Marofom te gradskom Turističkom zajednicom.

Delicije 

Manifestacija je održana u nedjelju ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a posjetitelji su se odlično zabavili uz martinjske običaje i Martinjski sajam, dobro jelo i još bolje vino. Organizatori su gostima ponudili kotlovinu, pečene kestene i ponajbolja vina članova udruge “Pinta”, a o dobrom raspoloženju brinuo je zagorski sastav ‘Fiškali’.

Dugogodišnji predsjednik “Pinte” Dragutin Košćak, koji i danas kao počasni predsjednik i član udruge aktivno sudjeluje u organizaciji svih manifestacija, zadovoljan je “Martinjem v Marofu”, ali i vinogradarskom godinom.

– Unatoč nepovoljnom vremenu s puno kiša u vrijeme cvatnje te puno vlage, što je loše za vinograde jer se javljaju razna gljivična oboljenja, oni koji su se pridržavali propisa, vodili brigu i češće bili u vinogradu, uspjeli su dobro sačuvati lozu od proljetnih nedaća. Druga polovica srpnja, kolovoz pa i rujan bili su pak idealni i na kraju možemo zaključiti da je godina za vinogradare bila teška, ali dobra i kada je u pitanju kvaliteta i kad je riječ o količini – istaknuo je Košćak.

Podsjetio je da su upravo članovi udruge “Pinta” ove godine bili domaćini zajedničke izložbe vina “Zlatna kapljica” u kojoj su sudjelovali članovi sedam udruga iz južnog dijela županije.

– Zadovoljni smo velikim brojem izlagača i ocjenjivanjem. Bila je to lijepa i uspješna izložba koja potvrđuje kvalitetu vina na ovom području. Inače, naši su članovi sudjelovali i na drugim lokalnim izložbama, od Ludbrega, Vinice, Cestice, do Svetog Ivana Zeline, a veći izlagači kao što su Bolfan – Vinski vrh, Vinarija Kopjar i Vinarija Šafran sudjelovali su i na londonskom Decanteru i postigli sjajne rezultate – kazao je Košćak.

Voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa, Renata Horvatić, istaknula je kako je i ove godine s udrugom “Pinta” koja “Martinje v Marofu” organizira već niz godina, ostvarena odlična suradnja.

Kvaliteta 

– Promocija tradicije i običaja posebno nas veseli, ali zadovoljni smo i velikim odazivom izlagača na Martinjski sejem, što ukazuje na kvalitetu manifestacije jer se ove godine tražilo mjesto više. Udruga je svojim radom znatno podignula kvalitetu vinogradarstva i podrumarenja, a onda i same konzumacije vina na našem području. Mi u Turističkoj zajednici uvijek volimo istaknuti da je grof Baltazar Patačić, osnivač Vinskih doktora – “Pinte”, sahranjen u kripti crkve Blažene Djevice Marije Kraljice svete krunice u Remetincu pa je i to lijepa poveznica  s našom udrugom “Pinta” i lijepa novomarofska priča – kazala je Horvatić.

Za krštenje mošta na “Martinju v Marofu” ovoga je puta bio zadužen ceremonijal-meštar biškup Zoran Homen iz Križevaca. Vino je kršteno prema Križevačkim štatutima, a u ceremoniji je pomogao i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Vodimo brigu o našoj baštini, našim običajima, što dokazujemo nizom manifestacija koje organiziramo na našem području, a među njima je mnogim građanima omiljeno, posebice vinogradarima i vinarima, “Martinje v Marofu”. Ta su druženja uvijek lijepa i vesela, ponuda je odlična i svi zajedno uživamo. Udruga “Pinta” jedna je od brojnih udruga koje njeguju starinu i običaje ovoga kraja, a Grad Novi Marof pomaže im svima i s time ćemo nastaviti na obostrano zadovoljstvo jer tradicija nam je važna svima – zaključio je gradonačelnik Jenkač. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba