Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Donja Voća

“Vodstvo općine prepoznaje potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota. Proživljavate pravu renesansu”

Objavljeno: 10.11.2023. zagorjeinternational

Već nekoliko tjedana traje bogat program u sklopu obilježavanja Dana općine Donja Voća, a večeras je održana i centralna svečanost, Svečana sjednica Općinskog vijeća. 

Otvorio ju je predsjednik Vijeća Željko Žmegač našalivši se pritom kako je pripremio 30 stranica govora za 30 godina Općine, ali je ipak ih izgubio. 

– Želim zahvaliti svim načelnicima i vijećnicima od prvog saziva pa sve do danas. Posebni pozdrav pak moram uputiti načelnici Sanji Kočet jer svega ovog ne bi bilo da nemamo njeno vodstvo i tim koji sve to skupa radi i vuče. Unaprijed bi čestitao svim današnjim dobitnicima priznanja koji su zadužili našu općinu. Moram posebno istaknuti i naše goste iz susjedne Slovenije te Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su jedne od bogatijih općine iz njihovih zemalja, a mi smo jedna od siromašnijih u Hrvatskoj, pa nam je prosjek poprilično dobar – rekao je predsjednik Žmegač te pritom čestitao sumještanima blagdan zaštitnika svetog Martina i pozvao na daljnju suradnju. 

Presjek godine 

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet ovom prilikom je napravila kratki osvrt na proteklih 365 dana, tako što je posebno istaknula kapitalne projekte koji se provode te najavila one koji su tek u fazi planiranja.  

– Imamo podosta projekata koji su već iza nas, možda brojčano ne, ali svakako vrijednosno jako bitnih. Tu nam je rekonstrukcija i dogradnja Vatrogasnog doma velike vrijednosti od 1,2 milijuna eura, dogradnja grobne kuće i vanjsko uređivanje. Uz to, u narednom razdoblju kreće postavljanje rasvjete po principu ‘jedan za jedan’ te ćemo tako dobiti LED rasvjetna tijela. U fazi smo projektiranja za brojne projekte za koje smo kroz ministarstva i fondove već osigurali sredstva. Imamo tu i spilju ‘Vindija’ koja je strateški projekt Županije, pa je teško govoriti o lokalnoj razini jer je to već od nacionalne važnosti, no ono što mogu reći je da su i tu napravljeni veliki pomaci vrijedni spomena od strane struke i očekujemo, zajedno sa Županijom, da će biti određenih pomaka u smislu dodatne zaštite ali i Interpretacijskog centra – kazala je načelnica Kočet.

Brojne općine diljem Hrvatske suočene su negativnom demografskom slikom, iz tog razloga je načelnica prezentirala na koji način se to u Donjoj Voći pokušava promijeniti na bolje.

– Različitim potporama, subvencijama, naknadama pokušavamo zadržati mlade na našem području. Tu je i nedavno završeni natječaj za mlade obitelji s kojima ćemo potpisati ugovore za pet obitelji vrijednosti 7000 eura za dogradnju, rekonstrukciju i energetsku obnovu obiteljskih kuća. Tu imamo i naknade za novorođenčad, sufinanciranje vrtića i financiranje predškole te ostale mjere s kojima nastojimo potaknuti mlade da ostanu na našem području – rekla je Kočet pa se dotakla i današnjih dobitnika općinskih priznanja:

– Imamo brojne dobitnike koji su se u posljednjih nekoliko godina posebno istaknuli. Imamo tu i priznanja za velike obljetnice. Tako će ih dobiti Nogometni klub i Lovačko društvo koji obilježavaju 40 godina, ali tu su, po prvi puta u povijesti, oni koji su bili kreatori Donje Voće – od prvog saziva Općinskog vijeća, do prvih inicijatora međugranične suradnje – poručila je načelnica dodavši kako je prošlo 40 godina od bratimljenja s Mjesnom zajednicom Zlatoličje, a 10 godina o bratimljenja s Občinom Starše. Dodala je pritom kako je ove godine prisutna i delegacija Doboj Istoka iz Bosne i Hercegovine što označava novi smjer u bratskim odnosima, dok je u obilježavanju Dana općine nedjelja rezervirana za slavlje njima u čast. 

Dobra dinamika 

Prigodnu čestitku povodom Dana općine uputila je i saborska zastupnica Natalija Martinčević koja je istaknula kako se, iz svega što se danas moglo čuti, pratiti kroz dvije godine mandata novog vodstva Općine, ali i pročitati u zaista interesantnom Općinskom listu, ne može se oteti dojmu da Donja Voća proživljava renesansu.

– Ostvareno je nekoliko ključnih ciljeva. Počelo je rješavanje ozbiljnih i nagomilanih problema koji su tištili ovo općinu što je važno za mještane. Posebno je važno istaknuti što vidi da je načelnica osjetljiva prema svim socijalnim skupinama kroz programe koje provodi za mlade obitelji, ali i za umirovljenike te znam da uvijek daje veliku podršku za svih 11 udruga koje su važan kotač društvenog života. Vodstvo općine prepoznaje potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota. Uz prepoznavanje turizma, konačno se i projekt spilje ‘Vindija’, kao najvrijednijeg lokaliteta, pomaknuo s mrtve točke te napreduje dobrom dinamikom u pravom smjeru – rekla je Martinčević kazavši pritom kako očekuje da Općina Donja Voća dobije potporu za projekt izgradnje sportske dvorane.  

Ispred gostiju prijatelja Općine Donja Voća, obratio se župan Občine Starše Stanislav Greifoner koji je uputio srdačne pozdrave okupljenima.

– Iskreno me veseli što sam danas ovdje u bratskoj općini Donja Voća. Upravo to bratimljenje naših općina predstavlja most koji povezuje ljude, kulture i iskustva. Dan danas kroz njega radimo na izmjeni dobrih praksi, koje su ključne za izgradnju pravih međunarodnih odnosa. Zbog toga želim izraziti zahvalu Općini Donja Voća i njezinim stanovnicima. Naše bratimljenje je izraslo na temelju međusobnog poštovanja. Vjerujem da je upravo to potrebno za uspjeh, na što smo iznimno ponosni i mislim kako ima još puno prilika za suradnju. Naša Občina je uvijek otvorena za nove projekte koji će pomoći obogaćivanju naših zajedničkih života – poručio je Greifoner izrazivši nadu u daljnju suradnju.

Izaslanik varaždinskog župana Anđelka Stričaka, načelnik Bednje Damir Poljak, čestitao je vodstvu Općine na svemu dosad učinjenom.

– Mogu izraziti zadovoljstvo što na ovom području kontinuirano ulažete u komunalnu infrastrukturu i financirate programe osnovnoškolskog obrazovanja. U županijskom proračunu izdvojena su znatna financijska sredstva za energetsku obnovu škole, čime se ulaže u budućnost općine Donja Voća. Kada već govorimo o budućnosti, svakako moramo spomenuti projekte koje Županija provodi s Općinom. To je dakako spilja ‘Vindija’, odnosno, realizacija istraživačkog i interpretacijskog centra. Upravo, realizacijom tog projekta će se ona razviti turistički, no tu će biti i znanstveno-obrazovni aspekt koji će pozicionirati Donju Voću, ne samo na nacionalni, nego na svjetski nivo – poručio je načelnik Poljak naglasivši kako će Varaždinska županija i dalje biti partner u svim budućim projektima jer je krajnji cilj razvoj svih jedinca lokalne samouprave na ravnomjeran način, pritom poštivajući njihove specifičnosti. 

Nagrađeni 

Na samom kraju Svečane sjednice dodijeljena su i Općinska priznanja. Plaketu Općine dobili su Lovačko društvo “Trčka”, NK “Vindija”, Ivan Bakarić, Slavko Medenjak i Stjepan Bolčević. Zahvalnicu Općine primili su Josip Pintarić, Sandra Ljubljanović, Tomislav Čavlek, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Voća, članovi LD “Trčka (Josip Jakopanec, Željko Kočet, Damir Premužić i Tomislav Kokotec), članovi NK “Vindija” (Mario Medenjak, Stjepan Kundija, Antun Mihalinec, Zdenko Skok, Vlado Črepinek, Stjepan Stolnik i Slavko Perić), Stjepan Jurgec, Josip Žmegač, Vladimir Šestanj Perić te obitelj Dobnik. 

Godišnju nagradu za najbolju učenicu dobila je Ana Perić, a od ostalih učenika, Priznanjima su nagrađeni Alen Flis, Darija Vusić, Karolina Dukarić i Lea Stolnik. 

Dobitnik nagrade Ivan Bakarić prezentirao je fotografiju na kojoj se može vidjeti prvi organizirani susret u malom nogometu u Zlatoličju 1976. godine, a što je kasnije preraslo u tradiciju. Pritom je istaknuo kako su čak prije NK “Vindije” tamo odigrali utakmicu velikog nogometa.  

Uime nagrađenih okupljenima se obratio tajnik kluba NK “Vindija” Mario Medenjak.

– Ne mogu reći da nam nije drago kada netko prepozna sva naša višegodišnja zalaganja i aktivnosti za poboljšanje uvjeta života ovdje na Voći. Dok sam promišljao što reći na kraju, sjetio sam se citata Marka Twaina koji je rekao ‘Ako nemaš volju mijenjati, nema smisla niti kritizirati’. Zbog toga pozivam sve vas, naše mlade, da se ugledaju na ljude koji su danas dobili priznanja i probajte postići ono što su oni postigli. Zalažite se za ono za što su se oni zalagali i vjerujem da ćete u budućnosti zaslužiti naš pljesak i zahvalu kako što su ovi ljudi danas zaslužili vaš aplauz – zaključio je Medenjak. (nt, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba