Božićne jaslice prati kompozicija pastira u minijaturama narodnih nošnji drevne župe sv. Anastazije

SAMOBOR: Na šestoj međunarodnoj izložbi “100 jaslica u Vatikanu” bit će i one domaće autorice Lidije Momić

Objavljeno: 09.11.2023. zagorjeinternational

Šesto izdanje međunarodne izložbe “100 jaslica u Vatikanu“ održat će se na Trgu svetog Petra od 9. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine. Ove su godine među 100 odabranih božićnih jaslica i one Lidije Momić iz Samobora. Kompozicija je to od dvadesetak likova, čine je pastiri u različitim minijaturnim narodnim nošnjama drevne samoborske župe svete Anastazije koje predstavljaju sve tipove samoborske narodne nošnje. Samoborske jaslice predstavljat će Hrvatsku u bogatstvu narodnog ruha samoborskog kraja. 

U Društvu sv. Izidora Seljaka Udruge Ekosspiritus od 2016. godine djeluje grupa jasličara koju vodi Vlasta Hržić. Okuplja desetak članova koji od različitih materijala izrađuju božićne jaslice i dosad su izradili tridesetak kompozicija. Priredili su i nekoliko izložbi, a zadnja izložba o Božiću 2022. godine bila je u Samoborskome muzeju. Izložbu je pratio katalog pod nazivom “Božićni običaji u Samoboru i okolici s naglaskom na božićne jaslice“.

Jaslice je za izložbu u Vatikanu nominirao Etnografski muzej iz Zagreba pri kojemu je 2004. godine osnovana Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Čitav projekt postavljanja samoborskih jaslica u Vatikanu bilo je moguće realizirati duhovnim praćenjem vlč. Josipa Čuliga, upravitelja župe Duha Svetoga u Noršić Selu, na čijem teritoriju djeluje Udruga Ekosspiritus, i financijskom pomoći gradonačelnice Petre Škrobot i Grada Samobora. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba