Od tri milijarde kovanica vratilo se tek 742 milijuna - evo do kad je rok za zamjenu

STROGO ČUVANO: U ovoj vojarni u Zagrebu pohranjene su naše stare kovanica kuna

Objavljeno: 07.11.2023. zagorjeinternational

U ovome skladištu trenutačno ih se čuva ukupno 742 milijuna komada pohranjenih u posebne vreće i potom položenih u kartonske kutije. Riječ je o skladištu vojarne Croatia u Zagrebu koje danonoćno čuvaju naoružani vojnici. Riječ je o kovanicama kune kojih je i dalje kod građana i poslovnih subjekata više od dvije milijarde komada. Rok za zamjenu je kraj 2025. godine, piše Danica

Građani do 31. prosinca kune mogu zamijeniti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti. Od 1. siječnja oni prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

– HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine – tumače u HNB-u.

Nakon povlačenja, kovanice kune se čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se pak pohranjuju u trezore Hrvatske narodne banke te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica.

Na dan 31. listopada ove godine od 500 milijuna komada novčanica koje su bile u optjecaju, javnost (građani i poslovni subjekti) je vratila 436,2 milijuna komada. No, od tri milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742 milijuna, odnosno 25 posto. 

– Na dan 30. listopada ove godine u opticaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još građani trebaju zamijeniti – ističu u HNB-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba