Inače, WC se mogao koristiti samo tri minute, a bio je ukraden samo dva dana nakon što je izložen

DRSKA ČETVORKA: Iz palače ukrali 18-karatnu zlatnu školjku ‘America’ vrijednu 4,8 milijuna funti

Objavljeno: 07.11.2023. zagorjeinternational

Četvorica muškaraca optužena su za krađu zlatne 18-karatne WC školjke procijenjene na 4,8 milijuna funti, koja je nestala iz britanske palače Blenheim tijekom noći u rujnu 2019., javlja Guardian.

Zlatna WC školjka je umjetnička instalacija naziva “America” i bila je dio izložbe talijanskog konceptualnog umjetnika Maurizia Cattelana, prenosi Index

Kraljevsko tužiteljstvo (CPS) priopćilo je jučer da je odobrilo kaznene prijave protiv četvorice muškaraca, koji će se pojaviti pred sudom za prekršaje u Oxfordu 28. studenoga.

WC, koji se mogao koristiti uz vremensko ograničenje od tri minute kako bi se izbjegli redovi, bio je izložen tek dva dana kada je ukraden.

Školjka je postavljena kao umjetničko djelo u palači u Oxfordshireu, rodnom mjestu Winstona Churchilla, kada je nestala. Budući da je u to vrijeme WC bio ugrađen, njegovo uklanjanje prouzročilo je poplave i štetu na veličanstvenoj kući iz 18. stoljeća i mjestu svjetske baštine UNESCO-a u Woodstocku. 

Dan nakon krađe, policija je objasnila da su se lopovi ušuljali u palaču noću između 13. i 14. rujna i napustili je rano jutro noseći dragocjeni WC, a pri krađi su izazvali velike štete i poplavu.  

Zlatni WC je 2016. postavljen u muzeju Guggenheim u New Yorku, gdje je 100.000 ljudi čekalo u redu da ga upotrijebi.  

Četvorica optuženih za krađu zlatnog WC-a su James Sheen (39) iz Wellingborougha, Michael Jones (38) iz Oxforda, Fred Doe (35) iz Ascota i Bora Guccuk (39) iz zapadnog Londona. Sheen je optužen za provalu, prijenos imovine i urotu da se počine ta kaznena djela, objavila je policija. Jones je optužen za provalu, Doe i Guccuk su optuženi za urotu za prijenos imovine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba