Dinamo je oštećen za više o 144 milijuna kuna

MAMIĆEV BLISKI SURADNIK: Istina je, pomagao sam Zdravku da izvuče novac iz Dinama

Objavljeno: 30.10.2023. zagorjeinternational

Sportski menadžer Nikky Arthur Vuksan priznao je da je pomagao Zdravku Mamiću u izvlačenju novca iz Dinama. Pritom, tvrdi, ništa nije uzimao sebi. Kako je potvrdio Vuksanov novi odvjetnik Gordan Preglej, on je u petak temeljem nagodbe s USKOK-om osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, s petogodišnjim rokom kušnje. To znači da neće morati u zatvor, ako ne ponovi slično djelo.

Pritom je platio oko 10.000 eura troškova dosadašnjega kaznenoga postupka, javlja Jutarnji. Da je priznao djelo, postalo je jasno na današnjem nastavku suđenja Mamićima u Osijeku u trenutku kada je sudac iznenada objavio da se Vuksanov slučaj izdvaja u zaseban predmet – piše Telegram.

Vuksan je, inače, prvi okrivljenik u postupku protiv Mamićeve skupine koji je priznao krivnju. Svim ostalim okrivljenicima, osim Vuksana, pripisuju se ogromne zarade nakon krađe Dinamovog novca.

Kako su operirali

U tijeku je nastavak suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama koje se, prema optužnici, događalo između 2004. i 2015. godine, podsjetio je N1 koji je prvi objavio vijest o Vuksanovoj nagodbi. Mamić je uz funkcije u Dinamu bio i suvlasnik londonske tvrtke Corporate Adventage Limited preko koje se, prema USKOK-u, izvlačio novac.

U to su, osim Vuksana i njegove firme DigiSport Limited bili uključeni i Mamićev sin Mario, kao vlasnik više tvrtki registriranih u inozemstvu te Sandro Stipančić i Igor Krota, dvojica poduzetnika koji su također, prema optužnici, osnovali firme kako bi se izvlačio novac iz Dinama.

Operirali su, prema navodima USKOK-a, tako da bi firme sklopile ugovore s Dinamovim igračima za plaćanje raznih menadžerskih usluga, kao i isplatu postotka od budućih transfera. No, USKOK tvrdi da te usluge nisu izvršene, dok prepuštanje ekonomskih prava od budućih transfera nije bilo osnovano.

Nezakonito isplaćeni milijuni

Te su firme, tvrdi USKOK, postavljale Dinamu fiktivne fakture, a klub ih je uredno plaćao. Dio isplata išao je preko Marija Mamića jer je on, prema optužnici, lažirao poslovnu suradnju s uključenim firmama. Sve su ugovore i isplate, stoji dalje u optužnici, odobravali sam Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, koji je tada bio glavni direktor Dinama.

Vuksan je priznao da je s Mamićem i ostalima dogovarao i zaključivao ugovore na osnovu kojih su određeni igrači neosnovano dobili pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera, iako je taj novac zapravo trebao pripasti Dinamu. Zbog tog dogovora Vuksanu je na teret bilo stavljeno pomaganje Zdravku Mamiću.

Prema optužnici, Dinamo je na taj način oštećen za najmanje 18.825.686 eura, 500.000 funti i 200.000 američkih dolara što iznosi nešto više od 144 milijuna kuna. USKOK tvrdi da taj novac međusobno podijelili Mamići te Vrbanović, Stipančić i Krota. Dinamo je pritom neosnovano obvezan za plaćanje iznosa od još 7.350.000 eura odnosno 55.833.028 kuna.

Koji su igrači u pitanju?

Među spornim ugovorima bili su, navodi se u optužnici, ugovori Boštjana Cesara, Ante Ćorića, Nikole Mora, Tina Jedvaja, Matea Kovačića i Alena Halilovića.

Vuksan je, prema priznanju, pomogao Mamićima da sklope ugovore na osnovu kojih se trebao izvlačiti novac iz transfera Dinamovih igrača Ćorića i Mora. Ante Ćorić je tada još bio maloljetan pa je zato Mamić njegovom ocu 2014. ponudio ugovor prema kojem je Vuksanov DigiSport postao njegov ekskluzivni menadžer na sedam godina. Ćorić je zauzvrat sva ekonomska prava trebao prepustiti firmi koju je, uz Vuksana vodio i Mario Mamić.

Iako je prema ugovoru Vuksanov DigiSport trebao platiti Anti Ćoriću 30 tisuća eura, to se, priznao je Vuksan, nikada nije dogodilo.

Vuksan je navodno bio spreman sve priznati još 2015. godine.

Isto se dogodilo i u slučaju tada još maloljetnog igrača Mora. S njim i njegovim ocem sklopljen je ugovor prema kojem je DigiSport postao igračev menadžer. Osim toga, ostvario bi i pravo na podjelu transfernog obeštećenja.

Vuksan je, navodno još 2015. bio spreman priznati sve odnosno surađivati s istražiteljima, no na formalno priznanje odlučio se tek sada. Postoji mogućnost da ga USKOK u nastavku procesa pozove kao svjedoka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba