POSLODAVAC UNAJMIO PRIVATNOG DETEKTIVA: Na kraju, otkaz ipak nije zakonit te mu moraju isplatiti 14.000 eura odštete

MAJSTOR NAD MAJSTORIMA: Naš menadžer uzeo bolovanje pa otišao skijati, banka mu dala otkaz

Objavljeno: 30.10.2023. zagorjeinternational

Menadžer jedne poznate hrvatske banke bio je na skijanju za vrijeme bolovanja. Banka je za njim poslala privatnog detektiva, uručila mu izvanredni otkaz da bi sud ovaj tjedan presudio da mu otkaz nije zakonit. Banka mu sada mora isplatiti odštetu u visini od 14.240 eura te mu pokriti 1500 eura troškova, piše Index.

Menadžer poznate hrvatske banke u presudi navodi da je skijanje uplatio još u studenome, ali mu je nadređeni sredinom prosinca kazao da mu godišnji odmor nije odobren. Međutim, 5. siječnja je unatoč tome odlučio otići na skijanje te se 8. siječnja vratio kako mu uplata ne bi posve propala. Tog dana morao je otvoriti bolovanje, a 10. siječnja završio je na hitnom bolničkom liječenju u Albertvilleu, odakle je hitno premješten u bolnicu u Chambéryju u Francuskoj. Koronarografijom je utvrđeno da je, boraveći na planini, razvio visinsku bolest. U navedenoj bolnici ostao je do 15. siječnja, nakon čega se busom vratio u Hrvatsku.

Unatoč svemu, banka mu je uručila izvanredni otkaz pravdajući ga nalazom privatnog detektiva iz kojeg je vidljivo da je “menadžer realizirao planirano privatno putovanje u Francusku, unatoč neodobrenom godišnjem odmoru”, stoji u presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu.

– On se uopće nije razbolio, a svakako se nije razbolio 7. siječnja jer je taj dan proveo na skijalištu, već je u pozadini svega to da je on realizirao svoj plan da u razdoblju za koje je uplatio privatno putovanje, bez obzira na obvezu rada, otputuje i odmara se. Nakon što je stekao saznanje da je banka inicirala kontrolu njegova bolovanja, na samom putovanju u Francuskoj počeo je prikupljati medicinsku dokumentaciju kojom je nastojao dokazati opravdanost svog bolovanja. Formalno otvaranje bolovanja od liječnice obiteljske medicine koja je u Zagrebu, a on u Francuskoj, nije ni od kakvog pravnog značaja. Osporavamo i vjerodostojnost medicinske dokumentacije dostavljene uz tužbu – tvrdila je banka na sudu.

Dali su mu, ističu u banci, mogućnost iznošenja obrane na sastanku 19. siječnja, ali on obranu na predmetnom sastanku nije iznosio, već je rekao da će to učiniti poslije, kad prikupi svu potrebnu dokumentaciju.

Menadžer je naglasio kako je prve znakove viroze na skijanju osjetio 7. siječnja nakon 13 sati. Dobio je visoku temperaturu te mu partner, koji je medicinske struke, nije dao da putuje autobusom u Zagreb.

– Otišao sam do lokalnog liječnika u Val Thorens, koji me je odmah vozilom hitne uputio u bolnicu na odjel intenzivne njege, a sutradan sam premješten u veću bolnicu u Chambéryju radi koronarografije gdje je na kraju utvrđeno da sam boraveći na planini razvio visinsku bolest – kazao je menadžer u obrani na sudu.

Sutkinja ovog zagrebačkog suda je na osnovi medicinske dokumentacije zaključila da nije zlorabio bolovanje u razdoblju od 8. do 18. siječnja, a zbog čega mu je banka uručila izvanredni otkaz. Također, “angažiranje privatnog detektiva za praćenje u njegovo privatno vrijeme te u razdoblju u kojem on obavlja rad i nije privremeno nesposoban za rad ocjenjuje se neopravdanim i pretjeranim zadiranjem u privatni život”.

Ovotjedna presuda je nepravomoćna i banka se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba