Jeste li se naviknuli na cijene u eurima? Treba li vam još uvijek cijena u kunama?

DVOJNO ISKAZIVANJE: Uskoro cijene samo u eurima! Ili?

Objavljeno: 23.10.2023. zagorjeinternational

S posljednjim danom ove godine završit će dvojno iskazivanje cijena u eurima i kunama, započeto u rujnu 2022. godine kao dio prilagodbe ulasku Hrvatske u eurozonu, koji se dogodio prvog dana ove godine. Dvojno iskazivanje cijena predstavljeno je kao ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura, piše Net

Prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, obveza dvojnog iskazivanja cijena na snazi je u razdoblju od četiri mjeseca prije uvođenja eura do godinu dana nakon uvođenja eura, tijekom kojeg “poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama”.

No, kako se bliži istek tog razdoblja, javljaju se zahtjevi da se rok za dvojno iskazivanje cijena produlji čak do kraja 2024. godine. Stranka Most prošloga je tjedna u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjene Zakona o uvođenju eura kojim traži takvo produljenje. Isto je zatražila i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP). I jedni i drugi tvrde da je to potrebno zbog građana, prvenstveno onih starije dobi, koji se još nisu posve priviknuli na cijene u eurima. Drugo, što i Most i HUZP drže ključnim argumentom za nastavak dvojnog iskazivanja cijena, jest činjenica da je Hrvatska uvela euro u specifičnim i otežavajućim okolnostima pod pritiskom visoke inflacije.

– Hrvatski potrošači u ovoj situaciji su zakinuti jer nitko nije uvodio euro u trenutku ovakve inflacije. Za uvođenje eura morate imati jednu od tri najniže stope inflacije u Europi, što mi nismo ispoštovali, i u ovakvoj situaciji radikalne inflacije nitko do sada nije uvodio novu valutu. A ta je situacija iskorištena tako da su se cijene neopravdano dizale i mnogo prije samog stupanja eura na snagu – kazala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, obrazlažući zahtjev Mosta za izmjenom Zakona o uvođenju eura. 

No, čini se da u Vladi i Ministarstvu financija nemaju namjeru prigrliti prijedlog koji stiže s dvije strane. Ministar financija Marko Primorac smatra da su te inicijative neopravdane i da su potrošači imali dovoljno vremena upoznati se s novom valutom. U konačnici, dvojno iskazivanje cijena trajat će 16 mjeseci što je, po ministrovim riječima, i dulje od roka koji predviđa Europska komisija. Poručio je i da Hrvatska “ne odstupa od dobrih praksi drugih zemalja koje su uvodile euro”.

U HUZP-u, pak, pozivajući se na iskustva potrošača smatraju da se mnogi nisu navikli na nove cijene koje se zbog inflacije često mijenjaju.

Predsjednica HUZP-a, Ana Knežević, kazala je za Net.hr da od svoga zahtjeva ne odustaju i da su na godišnjoj Skupštini udruge, održanoj 12. listopada, jednoglasno usvojili zaključak da Ministarstvu financija upute prijedlog za produženjem roka dvojnog iskazivanja cijena. Pitali smo je nije li ih pokolebala izjava ministra Primorca da produljenja roka neće biti i da su građani imali dovoljno vremena za navikavanje na euro.

– To što on priča su bajke. Tjedan dana prije rekao je da on uopće ne ide u dućan i da ne zna kakve su cijene. Prema tome, ne može ni znati jesu li se građani naviknuli na euro – kazala je Knežević. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba