Zajedničkim snagama očistili ponor Sutinščice

Općina Mače u pomoć speleolozima “Kraševskih zvira” iz Ivanca 

Objavljeno: 17.10.2023. zagorjeinternational

Općina Mače je u suradnji sa speleolozima Speleološke udruge “Kraševski zviri“ Ivanec provela radnu akciju čišćenja ponora Sutinščice od odbačenog otpada.

Ponor se nalazi na području općine Mače, udaljen je oko 230 metara zračne linije i na 50 metara višoj nadmorskoj visini je od ulaza špilje Sutinščice koja je s 254 metra najdulja špilja Hrvatskog zagorja. 

Kroz pukotine u tlu, koje su zatrpane otpadom, voda ponire u podzemlje, a pretpostavka speleologa je da je ponor hidrološki povezan sa špiljom, što je posebno izraženo prilikom značajnijih količina oborina kada je špilja u potpunosti potopljena vodom.

Čišćenje je financijski podržalo “Čisto podzemlje” u suradnji s Kiehl’s Hrvatska. Čisto podzemlje je volonterska inicijativa hrvatskih speleologa s ciljem zaustavljanja bacanja otpada u podzemne objekte i podizanje ekološke svijesti lokalnog stanovništva.

U akciji čišćenja ponora uklonjeno je oko pet kubika otpada, uklonjen je sav ‘površinski’ otpad, odnosno otpad koji nije zatrpan zemljanim materijalom i nije ga potrebno otkopavati. Uklanjanjem površinskog otpada nailazi se na nove slojeve prikrivene zemljanim materijalom kojeg donosi povremeni vodeni tok koji ponire upravo na lokaciji čišćenja. Nažalost, zbog zemljanog materijala i ostatka otpada, nije se pronašao veći prolaz kroz koji bi se moglo ući u ponor i spojiti ga sa špiljom Sutinščicom.

Općina Mače podržala je akciju čišćenja organiziranjem prijevoza otpada te je osigurala potreban potrošni materijal. 

– Posebnu zahvalu upućujemo mještanima koji su se uključili u radnu akciju – poručili su iz Općine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba