Na inicijativu Udruge prijatelja Maruševca koja provodi dugogodišnji projekt “Znameniti Maruševčani“

Obilježen 90. rođendan velikog pjesnika Vladimira Korotaja

Objavljeno: 15.10.2023. zagorjeinternational

Obilježavanjem 90. rođendana, stihovima je pjesnik Vladimir Korotaj bar na trenutak vraćen u svoje rodno mjesto, Jurketinec. 

Udruga prijatelja Maruševca, koja provodi dugogodišnji projekt “Znameniti Maruševčani“, smatrala je da o još jednom znamenitom Maruševčanu treba progovoriti na njegov 90.rođendan i to u rodnom mjestu. Stoga je organizirala “Večer s pjesmama Vladimira Korotaja“ u Jurketincu, u suradnji s Udrugom “Ritam misli“ iz Varaždina i Udrugom žena Jurketinec.

Korotaj je bio vrlo plodonosan hrvatski pjesnik koji je za života napisao i objavio 14 knjiga, a pisao je na hrvatskom standardnom jeziku i kajkavskom narječju, te je bio  često nagrađivan brojnim visokim priznanjima. Rođen je 7. listopada 1933. godine i bio je književnik, srednjoškolski profesor, aktivan društveno-politički i kulturni djelatnik, čovjek širokih interesa, s mnogobrojnim talentima. Bio je član Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i drugih udruga književnog karaktera. Pisao je i haiku od kojih su neka djela uvrštena u svjetske antologije. Umro je u Varaždinu 13. srpnja 2009. godine i za sobom ostavio svijetli trag. 

O Korotaju je ovom prilikom uvodno govorila predsjednica Udruge prijatelja Maruševca Blanka Glavica-Ječmenica, izrazivši veliku radost što su se skromnoj svečanosti pridružili članovi obitelji Vladimira Korotaja, djeca i unuci, a pozvala je i njegovu kćerku Dubravku Korotaj Makaj da s prisutnima podijeli sjećanje na oca. 

Tako su prisutni mogli slušati o čovjeku vesele naravi, šaljivdžiji, ljubitelju slikarstva, vinogradarstva, lova i ribolova, o izvrsnom sportašu i nezaboravnom ocu.  

Nakon toga su čitani stihovi iz nekoliko zbirki pjesama, koje je na standardnom hrvatskom govorila Ljubica Ribić, a na kajkavskom narječju, Blanka Glavica-Ječmenica. Cjelokupni svečarski dojam upotpunila je nastupom uz gitaru poznata glazbenica iz Varaždina, Mirjana Pospiš.

Nakon ugodnog druženja i ova je večer pokazala kako je važna spoznaja o prošlosti u kojoj su male sredine iznjedrile znamenite ličnosti, kao što su to Ivan Kukuljević Sakcinski i Vladimir Korotaj, rođeni u Jurketincu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba