[VIDEO] Općina im je darovala novu kuću u Mrzlom Polju, no treba je urediti do 2. studenoga

OTAC DAVOR TRUDI SE STIĆI ROK, ALI NE MOŽE SAM: Samo uz vas će dvije djevojčice biti s roditeljima u novom toplom domu

Objavljeno: 14.10.2023. VH

– Snovi o novom domu ponekad se ljuljaju na rubu nade i očaja, baš kao i u ovoj priči o jednoj mladoj obitelji, čije su borbe urezane u same zidove skromnog prebivališta. Neprekidno ih prati teška životna sudbina. Njihova drvena kućica škripi od težine težnji, odjekuje smijehom i suzama djevojčica, starih sedam mjeseci i dvije godine, koje, unatoč oskudnim životnim prilikama, pronalaze ljepotu u najjednostavnijim radostima, nesvjesne teškog tereta koji nose njihovi roditelji. A oni su, prema mišljenju Centra za socijalnu skrb i patronažne sestre, vrlo brižni roditelji i dobro skrbe za djevojčice. No, životni uvjeti su postali sve teži – početak je tužne priče o mladoj obitelji Dukarić. 

Obitelj čine otac Davor Dukarić (34), njegova bolesna supruga Lucija i dvije kćerkice, dvogodišnja Božena i sedmomjesečna Valentina. Međutim, obitelj trenutno nije na okupu. 

Povratak kući 

Naime, s obzirom na teške uvjete u kojima su malene djevojčice živjele, privremeno su smještene u sigurnije uvjete preko za Centra za socijalnu skrb. Da bi se vratile kući, obitelj do 2. studenoga mora osigurati adekvatne uvjete za život. Vremena je sve manje, a stiže i zima. Sudbina je to koja tjera suze na oči.  

– Stara kuća u kojoj smo živjeli supruga, kćerkice i ja, bila je u jako lošem stanju i za naše djevojčice nije bila sigurna, pa iz tog razloga trenutno nisu s nama – započinje priču 34-godišnji otac Davor. 

Da je situacija doista teška, uvidjeli su i u Općini Veliko Trgovišće. Naime, Općina je odlukom Vijeća jednu nekretninu u svojem vlasništvu proglasila smještajem za socijalno ugroženu obitelj. Također, osigurala je i priključke. Obitelj živi u Mrzlom Polju, a tamo je i nova kuća u koju će useliti kada ona bude spremna. Nadaju se, što prije. 

– Stvarno nam puno nam znači što nam je Općina dala ovu kuću. Ta će kuća ujedno biti i trajno rješenje, naš stalan dom, ali je moramo urediti do 2. studenoga da bi naše cure mogle ovdje useliti. Takav je rok od Centra – govori nam ovaj 34-godišnjak, dok nam je načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički samo kratko odgovorio da je to najmanje što je Općina mogla učiniti te je pozvao sve ljude dobra srca da se uključe i na bilo koji način pomognu ovoj potrebitoj obitelji.  

S obzirom na to da je po zanimanju maler, sve unutarnje radove obavlja on, a pomaže mu nekolicina ljudi dobra srca. Baš kad smo ih mi posjetili, dostavljen im je novi dimnjak i pločice, no cilj je još daleko.  

Koliko on i supruga žarko žele svoje djevojčice pored sebe govori i činjenica da su, prije svega ostalog, počeli uređivati upravo dječju sobu.  

– S obzirom da sam po struci maler, nešto sam uspio sam riješiti, nešto mi je pomogao i moj poslodavac, a pomaže nam i Općina i svima im od srca zahvaljujem – poručuje otac Davor. 

Sredina je listopada, dana do 2. studenoga je sve manje. Obitelji je potrebna pomoć svih dobrih ljudi, da pomognu radovima, doniranjem namještaja ili pak financijski. Kupaonicu i električne instalacije će osigurati poduzetnici s područja općine Veliko Trgovišće, no mnogo je toga što je još potrebno. 

Kako možete pomoći

– Namještaj molimo da donirate upotrebljiv, onakav kakav biste stavili u svoj dom, a prije odluke o donaciji, možete nazvati broj 099/323-6363, kako bi provjerili je li već prikupljeno ono što bi mogli donirati. Novčane uplate, onoliko koliko možete odvojiti, molimo da uplatite na broj žiro računa Društva “Naša djeca” Veliko Trgovišće (HR7223600001102172923), a kod uplate navedite model 00, poziv na broj: 10-13-2023 i opis plaćanja – “Prikupljanje sredstava za potrebitu obitelj Dukarić” – ističu organizatori akcije.  

Od namještaja i ostalih potrepština obitelji je potreban bojler na struju, ulazna vrata (200×100), karniše za zavjese, kamin za grijanje u hodniku, peć na drva u kuhinji, zamrzivač, stol i stolice, krevet za spavaću sobu i madrac, frižider, lampe ili lusteri, ograda ispred ulaznih vrata, grijalica za kupaonu, laminat za boravak (370×400), garnitura/dvosjed/trosjed, sanitarije za kupaonu, pelene i hrana za djecu, kuhinjski elementi, pećnica i štednjak. 

Priključite se, pomozite koliko možete. Pomozite da se ova mlada obitelj ponovno okupi u novom, toplom domu za nešto više od dva tjedna.  

– Dom nisu samo četiri zida i krov, već utočište sigurnosti i ljubavi, koje ova obitelj ima napretek”. 

screenshot, YouTube

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba