Dječji žiri u sastavu Noella Tuđa, Karlo Lukavečki i Dino Balun nije imao lak zadatak

KIKI FESTIVAL: Ovo su laureati 12. međunarodnog festivala dječjeg filma

Objavljeno: 14.10.2023. zagorjeinternational

U Zaboku, Krapini i Mariji Bistrici od 4. do 13. listopada održan je 12. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu.  

Dječji žiri u sastavu Noella Tuđa, Karlo Lukavečki i Dino Balun među 25 filmova iz 22 zemlje svijeta odlučio je glavnu nagradu dodijeliti češkom igranom filmu “Rituali”, redatelja Damiána Vondrášeka.

– Odlična gluma, kutevi snimanja, prikazi likova, stalan osjećaj napetosti i straha, realizam te scenografija i kostimografija su presudili u odabiru pobjedničkoga filma Rituali. Riječ je o filmu s odličnim glumcima koji su odlično odigrali svoje uloge te vrlo uvjerljivo predstavili radnju filma. Film govori o nasilju i pridruživanju djece/mladih bandama za zaštitu, no uz prethodnu inicijaciju koju trebaju proći da bi mogli postati članovi bande. Zanimljiva je i tema problematične djece koja se okupljaju u bandu. Dinamika filma je dobro osmišljena te film gledatelja drži u napetosti i neizvjesnosti kako postaje sve napetiji, da bi se zatim sve smirilo. Osim kratkog video isječka s mobitela na početku, u filmu nema glazbe, samo zvukovi radnje i likova. Film ima odlično osmišljen tijek događaja te je vrlo poučan jer šalje važnu poruku mladim ljudima da razmisle je li vrijedno činiti loše stvari kako bi bili prihvaćeni u društvo. Uistinu nam se svidjelo što film nije bio na engleskom jeziku nego na češkom – obrazložio je žiri. 

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su trima animiranim filmovima, kolumbijskom “Sikstina” Juana Camila Fonnegre, južnokorejskom “Pećina” Jinmana Kima i Jiyounga Chona te češko-francuskom filmu “Guska” Jana Mike.

Predfestivalska popratna događanja 12. KIKI-ja realizirana su tijekom godine, a obuhvatila su radionicu “Kako gledati film” pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića, radionicu animacije “Krapina u srcu” pod vodstvom animatorice Ivane Bošnjak te radionicu stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd pod vodstvom Borisa Bakala.

-Dvanaestim izdanjem KIKI je još jednom potvrdio svoj moto “kina jednakosti” kroz vrsno odabrane filmovima koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu teme. Interes za film potrebno je razvijati od najmlađe dobi, a manifestacije ovog tipa dragocjene su za razvoj naše kulture što potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića diljem Zagorja te pohvale na širenju KIKI-ja u ostale sredine – gradove i općine koje otvaraju svoja kina, zbog čega su ove godine neke odgojno-obrazovne ustanove po prvi puta sudjelovale na KIKI festivalu – poručili su iz organizatori.

Uz suorganizatori festivala POU Krapina, POU Zabok, Općina Marija Bistrica i Kino Toplice, on je podržan i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko – zagorske županije te ostalih partnera (tvrtka SATO, Zagrebačka Banka). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba