Približava se završnica

Tko će osvojiti posljednju veliku titulu u ovoj teniskoj sezoni?

Objavljeno: 11.10.2023. zagorjeinternational

Teniska sezona polako ulazi u svoju završnicu. Grand Slam titule već su podijeljene između Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza, a ostaje nam još vidjeti tko će trijumfirati na ATP Finals završnici u Torinu. Uzbudljivo je i u ženskoj konkurenciji.

Imali smo priliku uživati u još jednoj sjajnoj teniskoj sezoni u 2023. godini. Bilo da prakticirate sportsko klađenje ili jednostavno uživate u dvobojima najboljih tenisača i tenisačica, morate priznati da je bilo zaista sjajnih mečeva prethodnih mjeseci, uključujući i one na najvećim turnirima.

To posebno vrijedi za mušku konkurenciju u kojoj i dalje blista Novak Đoković, no dobio je više nego dostojnog rivala u mladom Carlosu Alcarazu.

Srpski tenisač ponovo je došao na korak do osvajanja sva četiri Grand Slam turnira u sezoni. Trijumfirao je u Melbourneu, Parizu i New Yorku, a izgubio je samo u neizvjesnom finalu u Wimbledonu, upravo od velikog španjolskog talenta.

Tako je tenis dobio dostojnu zamjenu za Rafaela Nadala, odsutnog zbog ozljede, a posljednji veliki okršaj Đokovića i Alcaraza mogli bismo vidjeti na završnici sezone koja će se igrati sredinom studenog.

Tko će završiti prvi na svijetu?

U završnici sezone još nije jasno hoće li broj 1 za 2023. godinu biti Novak Đoković ili Carlos Alcaraz. Srpski tenisač ima prednost nad 20-godišnjakom, no u igri je još dovoljno bodova za eventualni preokret. Stranice za klađenje i dalje daju realne izglede obojici za osvajanje prvog mjesta.

Mnogo će toga ovisiti o raspletu ATP 1000 turnira u Parizu koji je na rasporedu za nekoliko tjedana. Zatim slijedi ATP Finals u Torinu, gdje ima pravo nastupiti samo osam najboljih tenisača svijeta.

Ako vas zanima kako se kladiti na tenis na ATP završnici, treba naglasiti kako se igra po skupinama, što znači da je to jedini turnir na kojem netko može do titule čak i uz jedan ili dva poraza. Dvije su grupe po četiri tenisača i po dva odlaze u polufinale.

Osim Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza, svoje mjesto na završnici već su izborili Danil Medvjedev i Jannik Sinner, a mogli bismo tamo vidjeti još Stefanosa Tsitsipasa, Alexandera Zvereva i Andreja Rubljova. Mečevi će biti neizvjesni i nitko ne može računati na sigurnu pobjedu, što i čini ATP Finals jednim od najvažnijih turnira u sezoni.

Spektakl u Torinu započet će 12. studenog, a u igri je čak 1500 bodova, što može u potpunosti izmijeniti vrh ljestvice. Zato bi baš ATP Finals mogao odlučiti tko će uoči 2024. godine držati “jedinicu” na ljestvici, s vrlo motiviranim 36-godišnjim Đokovićem koji itekako želi ostati nedodirljiv na teniskom tronu.

Swiatek i Sabalenka u borbi za vrh

U ženskom tenisu također smo vidjeli mnogo uzbuđenja u novoj sezoni. Marketa Vondroušova i Coco Gauff došle su do svojih prvih Grand Slam titula, a po jednu su osvojile i dvije najbolje tenisačice današnjice, Iga Swiatek i Arina Sabalenka.

Upravo njih dvije nastavljaju bespoštednu borbu za titulu u završnici sezone, gdje je na rasporedu WTA Finals nešto ranije nego ATP Finals. Započet će 29. listopada u meksičkom Cancunu, s također osam najboljih tenisačica u akciji.

Razlika na vrhu ljestvice između Sabalenke i Swiatek je takva da bi upravo taj završni turnir mogao odlučiti tko će na kraju sezone držati prvo mjesto. Već je poznato da će im se u Cancunu suprotstaviti Coco Gauff, Ons Jabeur, Elena Ribakina, Jessica Pegula, Marketa Vondroušova i Karolina Muchova.

Bit će to vrlo uzbudljiva završnica teniske sezone tenisačica, u kojoj bi svaki meč mogao biti presudan u borbi za “jedinicu” na ljestvici. Sabalenka ima malu prednost, no Swiatek je uporna i vjeruje da zaslužuje biti na samom vrhu, zbog čega neće odustati sve dok ima ikakve izglede preskočiti Bjeloruskinju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba