Ove nedjelje svi u Sveti Ivan Zelinu na sjajnu zabavu u prekrasnoj prirodi

Bogat program za sve uzraste, ukusne jesenske delicije i odličan provod. Vidimo se na tradicionalnoj 25. Zelinskoj kestenijadi!

Objavljeno: 10.10.2023. zagorjeinternational

Na vrhu Zelinske gore, nedaleko od pitoresknog grada Sveti Ivan Zelina, čeka vas neponovljivo iskustvo uživanja u prirodi i gastronomskim delicijama na tradicionalnoj 25. Zelinskoj kestenijadi, koja će se održati u nedjelju, 15. listopada s početkom u 9 sati.

Sveti Ivan Zelina, smješten na svega četrdesetak kilometara sjeveroistočno od Zagreba, krije u svojoj blizini pravu prirodnu riznicu – Kladeščicu. Ovaj impozantni vrh Zelinske gore, čija visina doseže 463 metara nadmorske visine, mami posjetitelje prekrasnom prirodom i nezaboravnim panoramskim pogledom. A upravo na ovom mjestu, u nedjelju 15. listopada, održat će se 25. Zelinska kestenijada, s bogatim programom i nizom atraktivnih punktova.

Dođite pješke

Iako se do vrha Kladeščice može stići automobilom ili biciklom, organizatori s velikim entuzijazmom potiču posjetitelje da se ohrabre i dođu na ekološki prihvatljiv način – pješačenjem. Staza započinje u mjestu Biškupec i vodi kroz zaštićeni krajolik bukove šume. Put prolazi pokraj stare utvrde Zelingrad, srednjovjekovnog čuvara šumskih puteva, a do nje se lako stiže opuštenom šetnjom uz potok Velika Reka. Ne zaboravite ponijeti sa sobom bocu za piće kako biste ju mogli napuniti s čistom izvorskom vodom s planinskog izvora Žlebica, koji se nalazi uz šumski put. 

Hodanje stazom neće biti zamorno jer cijela ruta ima i edukativnu komponentu, obiluje informativnim drvenim pločama koje pružaju zanimljive informacije o različitim biljnim i životinjskim vrstama, uključujući i one ugrožene ili zaštićene. Šetnja pješačkom stazom traje otprilike 1 sat i 15 minuta, a prvih 200 posjetitelja koji dođu pješice na kestenijadu bit će nagrađeni s mjericom slasnih kestena, kao znak zahvale za očuvanje ekosustava Zelinske gore.

Bogat i raznolik program 

Kestenijada u Sv. Ivanu Zelini nudi raznolik program koji obuhvaća prirodne ljepote, edukaciju, zabavu i jesenje plodove, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo.

U središtu zbivanja na glavnom punktu, Udruga ‘Amanita’ priređuje pravu gastronomsku čaroliju koja će trajati od 9 do 18 sati. Osim mirisnih pečenih kestena, posjetiteljima će biti ponuđena raznovrsna gastronomska ponuda, impresivna izložba gljiva i nezaboravna tamburaška glazba.

Na drugom punktu, lovačko društvo ‘Srndać’ preuzima inicijativu već u 10 sati. Njihova edukacija o divljim životinjama oduševiti će sve ljubitelje prirode, a natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića donosi priliku za vrsne kuhare da pokažu svoje vještine. Degustacija lovačkog gulaša bit će dostupna posjetiteljima sve do 18 sati.

Ljubitelji adrenalina i off-road vožnje bit će oduševljeni punktom ‘Moto i off-road’ kluba Sv. Ivan Zelina. Ondje će se izletnici moći družiti s motoristima i uživati u njihovoj izvanrednoj gastro ponudi, uz, naravno, sočne pečene kestene, od 10 do 18 sati.

Za one sklonije biciklizmu, Klub biciklista ‘Sic’ organizira 7. Biciklijadu na Kestenijadu s okupljanjem na Trgu A. Starčevića. Biciklisti će krenuti rutom: Trg A. Starčevića – Biškupec – Kladeščica, s početkom u 10 sati.

Za sve posjetitelje Kestenijade koji žele aktivno uživati u prirodi, Udruženje ‘Fit Forma’ organizira pješačenje do Kladeščice s polaskom u 10 sati, ispred objekta u Žlebici 1. Pozovite svoju širu obitelj i prijatelje da vam se pridruže u ovoj ugodnoj šetnji, okružite se prekrasnim zelenim pejzažima, udahnite svježi zrak i zajedno doživite sve čari prirode koje Kestenijada i Sv. Ivan Zelina imaju za ponuditi.

Za djecu i mlade

Uz raznoliku ponudu za sve generacije, Kestenijada u Sv. Ivanu Zelini također ima i poseban program za najmlađe posjetitelje. Društvo “Naša djeca” Sv. Ivan Zelina organizira niz aktivnosti za djecu na ‘Veseloj livadi’ – dječju olimpijadu, zaboravljene igre, graničara, a sve to uz prigodne nagrade! Druženja i igre počinju od 12 sati.

Organiziran promet

Od ove godine, za vrijeme Kestenijade, promet je organiziran na iznimno efikasan način kako bi se riješio problem dugotrajnog čekanja. Počevši od parkirališta u Biškupecu Zelinskom, vozila će biti usmjerena prema vrhu Kladeščice duž Zelingradske ceste u jednom smjeru. Nakon što posjetitelji odluče napustiti manifestaciju, u suprotnom smjeru duž ceste Globočec i Žlebica, omogućen im je siguran povratak prema Biškupecu Zelinskom. 

Organizatori su novom prometnom regulacijom osigurali potpuno nesmetan (kružni) protok vozila u oba smjera, čime će sudionicima manifestacije pružiti ugodnije iskustvo dolaska i odlaska na 25. Zelinsku Kestenijadu.

– Svjesni važnosti očuvanja prirode i smanjenja ekološkog utjecaja, pozivamo vas da razmislite o mogućnosti dijeljenja vožnje s prijateljima ili susjedima. Time ćemo smanjiti broj vozila na cesti i pridonijeti očuvanju okoliša. Ova mala gesta može imati veliki pozitivan utjecaj na našu prekrasnu prirodu – istaknula je Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline.

Povezivanje s prirodom i tradicijom 

Ovo događanje ne slavi samo kestene i tradiciju, već predstavlja i svojevrsni povratak prirodi kroz raznolike aktivnosti. Manifestacija privlači nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, a svaki od njih odlazi obogaćen pregrštom prekrasnih uspomena na toplinu jesenskog dana ispunjenog šarenilom, zabavom i neodoljivim mirisom pečenih kestena.

– Važno je napomenuti da je broj dostupnih mjesta i stolova ograničen, stoga preporučujemo da sa sobom ponesete vlastite dekice kako biste si osigurali ugodno mjesto za opuštanje na prekrasnom zelinskom brdu – dodaju organizatori, Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline kojima se svake godine pridružuje sve veći broj udruga i volontera. 

– Pridružite se i vi ovoj čarobnoj manifestaciji i doprinesite njezinom uspjehu. Uživajte u prirodi, svježem zraku, jesenskim plodovima i budite odgovorni i vedri – dodaju za kraj. 

Detaljan program Vam donosimo u nastavku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba