Zakon o energiji kaže jedno, a Franka je činila nešto drugo

Franka HEP-u mjesecima krala struju, no ovih je dana oslobođena 

Objavljeno: 09.10.2023. zagorjeinternational

Franka se u kući u Zagrebu neovlašteno priključila na HEP-ovu mrežu i dulje vrijeme trošila električnu energiju, ali za to neće odgovarati. Sve su krajem listopada otkrili djelatnici zagrebačke Elektre kada su obavili kontrolni pregled električnih instalacija u stambenom objektu u vlasništvu D. K., te ustanovili kako se Franka neovlašteno priključila na struju, piše Danica.hr.

HEP je protiv nje podnio tužbu, no Visoki prekršajni sud RH Franku je ovih dana pravomoćno oslobodio. Odbijena je žalba HEP-a koji je upozorio kako se takvom presudom “potiče okrivljenu na ponovno samopriključenje i neovlašteno trošenje električne energije”.

Međutim, Vijeće Suda naglasilo je kako je odredbama Zakona o energiji “propisano da prekršaj čini onaj tko se priključi na energetski sustav bez odobrenja energetskog subjekta, bez trošenja energije ili se trošenje energije ne može utvrditi. Stoga je obilježje djela ne samo neovlašteno priključenje na energetski sustav, nego i bez trošenja energije, odnosno da se trošenje energije ne može utvrditi. No, iz spisa proizlazi da je okrivljenica trošila električnu energiju”.

Navodi žalitelja su iz tog razloga neosnovani, zaključeno je u presudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba