Gradonačelnik Gregurović ugostio ministra Malenicu. Raspravljalo se o novostima na području sudstva, a ministar je detaljnije pojasnio i projekt funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave

Krapinčani više ne moraju u Zagreb! Obiteljski predmeti sada se rješavaju na sudu u Krapini 

Objavljeno: 03.10.2023. Vanja Hozmec

Krapinu je u utorak posjetio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji se sastao s krapinskim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Zoranom Gregurovićem. Ministar i gradonačelnik obišli su zgradu krapinskog suda te održali sastanak vezan uz stanje i obnovu zgrada u kojima se obavlja sudska praksa na području županije, ali i uz brojne izazove iz područja Uprave, a s obzirom na to da je nedavno pokrenut projekt funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave. 

Ministar Malenica najprije je pobliže pojasnio projekt funkcionalnog spajanja te istaknuo da je Grad Krapina tu u odličnom položaju s obzirom na okolne općine s kojima je nekad ranije činio bivšu općinu.  

15 milijuna eura

– Ovo je projekt vrijedan preko 15 milijuna eura i provode ga zajedno Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo financija. On omogućuje jedinicama lokalne samouprave da se međusobno povežu te da se ostvari određena financijska korist od zajedničkog obavljanja pojedinih poslova. Tu se ubrajaju komunalni poslovi, poslovi računovodstva, vođenja EU projekata, predškolskog odgoja i slično, a Grad Krapina tu iskustva već ima od ranije – pojasnio je Malenica te dodao da je poziv otvoren, roka nema, a jedinice lokalne samouprave mogu se javiti kad se odluče.

Kako je izvijestio gradonačelnik Gregurović, neke su općine i gradovi s područja Krapinsko – zagorske županije već počeli raditi zajedničke službe, a ta se ideja čini dobrom i drugima, stoga je organiziran sastanak kako bi se razriješile eventualne nepoznanice.

– Svi se suočavamo, ne samo u gospodarstvu nego i u lokalnoj upravi, s nedostatkom radne snage i teško je dobiti kvalitetan kadar s iskustvom, a upravo to nam treba. Mi smo kao Grad već bili funkcionalno spojeni s našim susjednim općinama. Imamo zajedničko komunalno poduzeće, poduzeće za vodovod, imali smo i zajedničkog poljoprivrednog redara i slično. Svi bi mi htjeli iskoristiti priliku koja se pruža, a isto tako, svi smo imali određene nepoznanice. Uvijek se čeka da netko prvi krene i onda vi polako idete za njim. Tako da, mi već otprije imamo zajedničke poveznice, a ako nam se već nudi mogućnost i sredstva za to, sigurno da ćemo onda to iskoristiti – dodao je Gregurović.

Potom su nastavili o stanju i obnovi zgrada u kojima se na području naše županije obavlja sudska praksa. Gradonačelnik Gregurović upoznao je ministra s infrastrukturom na području županije, a zaključeno je da je većina zgrada u dobrom stanju. 

– Tu imamo zgradu u Zlataru, u Krapini, danas se otvorila i ona u Pregradi i sve su one u dobrom stanju. U energetsku obnovu ide zgrada u Klanjcu, a ono o čemu smo posebno razgovarali je i naša želja da se iznađe mogućnost da se nađu sredstva za obnovu zgrade Suda u Donjoj Stubici. Ništa ne možemo napraviti preko noći, no prvi su koraci napravljeni. Kada i to bude gotovo, sve zgrade na području naše županije bit će uređene i funkcionalne – rekao je Gregurović.

Ministar Malenica rekao je da Ministarstvo ima odličnu suradnju sa Sudom u Krapini te dodao da su ovom prilikom dogovoreni i novi koraci u smislu obnove same zgrade Suda.

– Razgovarali smo o zamjeni rasvjetnih tijela zgrade stalne službe ovdje u Krapini, a kao što je gradonačelnik istaknuo, obnavljamo zgrade stalnih službi na području županije. Neki od tih projekata u tijeku su za sljedeću godinu, a neki će biti planirani za godinu iza – najavio je Malenica te dodao da, što se tiče ažurnosti suda, da je ažurnost Suda u Krapini na zadovoljavajućoj razini.

Najavio je potom i jednu novost za građane Krapine, a tiče se rješavanje obiteljskih predmeta.

– Zadnjim izmjenama Zakona o sudovima smo išli u smjeru otvaranja obiteljskih odjela i specijalizacije sudova, svjesni činjenice da ima velik broj obiteljskim predmeta ovdje u Krapini. Dogovor je da građani s područja Krapine ne moraju ići u Zagreb, već da će se ti predmeti rješavati u Stalnoj službi suda u Krapini – izvijestio je ministar. 

Razgovaralo se i o projektu optimizacije sustava jedinica lokalne samouprave kojeg provodi upravo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Cilj je da se na jednom mjestu skupe podaci iz svake jedinice lokalne samouprave, a koji će onda njima pomoći u planiranju svojih politika, ali i Ministarstvu za potrebe strateškog planiranja i izmjena zakonodavnih propisa.

Dostupnije svima

Gradonačelnik Gregurović se pohvalio da je Grad Krapina prva jedinica lokalne samouprave s područja županije koja je krenula s katastarskim izmjerama.

– Napravljene su četiri katastarske izmjere za četiri katastarske općine i to je doista puno. Od geodetske smo uprave tražili da se naprave još dvije katastarske općine zato jer su veliku ulogu odradili zaposlenici katastra i suda. Oni su doista odradili velik posao i na tome im zahvaljujem – dodao je Gregurović. 

Ministar je dodao da je gradonačelniku najavio izmjene zakona o službenicima i namještenicima lokalne samouprave. 

– Razgovarali smo o administrativnim kapacitetima i sustavu plaća u lokalnoj samoupravi. To su bitni segmenti jer gradska administracija ovisi o službenicima i namještenicima. Ministarstvo i dalje nastavlja provoditi reforme u tom području, a trenutni fokus je na službeničko zakonodavstvo – rekao je Malenica te zaključio da je cilj svega pravosuđe učiniti dostupnijim. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba