U visoku kvalitetu proizvoda koji dolaze iz dvije krapinske tvrtke osobno se uvjerio i ministar Bačić

Zagorske tvrtke trenutno rade na 140 mobilnih kuća za obitelji čiji su domovi stradali u potresima   

Objavljeno: 25.09.2023. Vanja Hozmec

Ministar graditeljstva Branko Bačić je prilikom svog boravka u Krapinsko – zagorskoj županiji obišao tvrtke koje grade mobilne kuće za Ministarstvo. Riječ je o objektima namijenjenim ljudima čiji su stambeni objekti stradali u prirodnim nepogodama, a koji se grade temeljem programa stambenog zbrinjavanja. 

Za ljude s petrinjskog područja razrađeno je više modela za nabavu mobilnih visokoenergetskih kuća, a ministar Bačić obišao je dvije tvrtke s područja Krapine koje ih izrađuju, kako bi se uvjerio u napredovanje njihove izgradnje.

– Izvorno je bio plan napraviti 500 takvih kućica, ali s obzirom na to da smo u međuvremenu ustvrdili da taj broj neće biti potreban, onda smo se odlučili na 140 takvih objekata. Oba izvođača su iz Krapine te rade kućice koje su veličine 25 odnosno 35 kvadrata. Mogu izraziti zadovoljstvo sa suradnicama na kvalitetnom poslu koji je već napravljen i koji će biti napravljen u rokovima u narednim tjednima – poručio je ministar Bačić. 

40 komada 

Najprije je obišao tvrtku ‘Jedinstvo’ u Krapini, gdje ga je dočekao direktor Josip Mihalić koji je prezentirao drvene kućice namijenjene ljudima na potresu pogođenom području. Kako je izvijestio Mihalić, tvrtka ‘Jedinstvo’ gradi 40 manjih stambenih objekata.

– Imali smo dobru procjenu kod prijave na natječaj te smo dobili posao za 300 drvenih kućica, no s obzirom na to kako je sad manja potreba, prva narudžba je 40 komada. Iako je rok do 30. studenoga, već smo napravili 20 njih, no zbog premalog parkirališta ih nemamo gdje voziti – kazao je direktor Mihalić te je pritom istaknuo kako su kućice veličine 20 kvadrata odnosno šest puta četiri metra, a sadržavaju kupaonu, dnevni boravak kuhinju, spavaću sobu i hodnik te naprijed drveni trijem. 

Uz to, direktor Mihalić je dodao da poduzeće ima puno iskustva s kućama na Banovini, ali i s izgradnjom privatnih kuća od drva, čelika i betona. 

Bačić je potom posjetio i tvrtku ‘Alu forma’ gdje ga je dočekao direktor Denis Herak koji je istaknuo da tvrtka postoji od 1987. godine te da su iznimno ponosni što imaju čast raditi na ovom projektu.

Još 100 

– Kućice su izrađene prema europskim standardima od visokokvalitetnih materijala te se nadamo da će zadovoljiti potrebe naših stradalih i drago nam je što možemo pomoći – rekao je Herak, a onda se osvrnuo i na neke zahtjeve koji su morali biti zadovoljeni: 

– Prije svega morali smo zadovoljiti statiku. To je i dalje podneblje gdje je prisutan snijeg tako da je negdje 250 kilograma po metru kvadratnom uvjet. Isto tako zahtjev je da budu udobne i tople te da imaju visoki stupanj energetske uštede. Tu su i solarni paneli na krovu da stvaraju energiju i samoodržive su – pojasnio je Herak te dodao da njihova tvrtka trenutno radi na 100 kućica.

Ministar Bačić potom je otišao u obilazak gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća na području Gornje Stubice, točnije u Slanom Potoku.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba