DAN OPĆINE I ŽUPE: Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Svetog Križa Začretja

U Začretje stiže humski ‘Vetropack’. Radi se o ogromnoj investiciji zbog koje je čak mijenjan i županijski prostorni plan 

Objavljeno: 14.09.2023. Vanja Hozmec

Općina Sveti Križ Začretje danas slavi svoj dan i dan svoje župe, a tim je povodom u Muzeju ‘Žitnica’ održana i svečana sjednica Općinskog vijeća uz brojne goste i prijatelje. 

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivica Roginić, a načelnik Marko Kos na samom početku je naglasio da je stanje u Općini stabilno, a za što je zahvalio prije svega poduzetnicima i obrtnicima koji djeluju na području Začretja, te svojim prijašnjim kolegama načelnicima i djelatnicima Općine.

Stabilnost 

– Pozdravljamo sve investitore, investicije i sve one koji ulažu u Sveti Križ Začretje i zahvaljujemo svim tvrtkama koje posluju na području općine i koje svojim proizvodima promoviraju ne samo sebe, već i nas cijelom svijetu. Isto tako, tvrtka ‘Vetropack’ iz Huma na Sutli je također došla k nama u Sveti Križ Začretje i veselimo se tome što se planira velika investicija. To znači nove prihode, nova radna mjesta i veća stabilnost za sve nas i našu djecu – otkrio je načelnik Kos.

U proteklom razdoblju, kako je rekao načelnik, bilo je mnogo izazova, a jedan od njih svakako je bio i novoizgrađeni dječji vrtić. Doduše, u prvom natječaju nije bio realiziran puni kapacitet, stoga je Kos sada najavio da se ide u dogradnju.

– Ovih dana su potpisani ugovori i krećemo u dogradnju da bi mogli zbrinuti sve naše najmlađe. Upravo je briga za najmlađe i školstvo među bitnijim stavkama, a ujedno nam na to odlazi trećina proračuna. To nas zapravo veseli jer najmlađima doista treba pomagati. Isto tako, u sklopu naše Osnovne škole smo realizirali nove projekte među kojima je i školska kuhinja, a još brojne realizirano u suradnji sa Županijom i resornim ministarstvom. Izdvojit ću da smo ovih dana potpisali ugovor i krećemo u izgradnju dječjeg igrališta u sklopu Područne škole u Sekirišću. Također, pokrenuli smo i projekte koji se tiču obnove školskog igrališta i nadamo se što skorijoj realizaciji – otkrio je načelnik Kos.

Isto tako, dodao je i da se stalno prate smjernice Županije i države, a koje se tiču jednosmjenske nastave, pa se već naveliko radi i po tom pitanju.

– Pratimo potrebe naše škole i krenuli smo, zajedno sa Županijom, u projektiranje prve sportske dvorane koja za nas znači veliki napredak, a što se sufinanciranja tiče, dio će snositi Županija, a dio Općina. To će biti prekretnica u obrazovanju i u stvaranju novih vrijednosti, ali i sjajan ulog za budućnost. Uz to, moram reći da svi znamo da u ovakvim manjim sredinama takve dvorane nisu mjesto samo za sport, već su mjesto okupljanja i stvaranje brojnih drugih vrijednost – poručio je Kos.

Najvrjednije gradilište

Uz to, načelnik je izvijestio i da je Općina od Fonda solidarnosti povukla preko milijun eura, a tim je sredstvima sanirala brojne prometnice. Također, dio njih je sanirano i iz proračuna Općine, dok su klizišta sanirana preko Fonda za zaštitu okoliša. 

– Iznenadilo nas je da nam je prošao projekt revitalizacije “Banovine”, a za što nam je iz Fonda solidarnosti dodijeljeno preko 400.000 eura. Dakle, u samom centru Začretja stvara se novi projekt, nova vrijednost. Sanirali smo krovište, temelje, a vjerujem da će do kraja godine veći dio projekta biti gotov. Vraćanje ove nekretnine u općinsko vlasništvo zaista puno znači i to je danas daleko najvrjednije gradilište koje imamo – dodao je načelnik, pa spomenuo još jedan važan projekt:

– Iako nam je bio ‘trn u oku’ neko vrijeme, proveden je projekt Aglomeracije i možemo reći da je danas veliki dio općine zahvaćen njime, a to je izuzetno važno jer smo time riješili veliki problem otpadnih voda i onoga što je inače zagađivalo našu Općinu – rekao je Kos.

Uz ove veće projekte, dodao je da se kroz godinu obavilo i niz manjih radova koji spadaju pod održavanje komunalne infrastrukture. 

Uime načelnika i gradonačelnika prisutnima se obratio gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je istaknuo da je Sveti Križ Začretje jedna od općina s najviše potencijala.

– Taj je potencijal ovdje i iskorišten. To se vidi. Redovito dolazim ovdje već 30 godina primijetio sam da se gospodarska zona stalno mijenja. Niču hale i najavljuju se velike investicije koje život znače, posebice manjim jedinicama lokalne samouprave. Čestitke na svemu što radite i želim da u narednom periodu ostvarite sve što ste zamislili – poručio je Gospočić.

Svečana sjednica uvijek je dobra prigoda da se nagrade najistaknutiji članovi zajednice. Zahvalnice Općine ove su godine dodijeljene Karolini Šimag, Ljubici Radovečki, Želimiru Ležu, Đurđici Mihovilić, Ljubici Komljenović, Mariji Dragčević, Vladimiru Drnetiću i Renati Roginić.

– Ovo je vrijeme kada se trebamo osvrnuti unazad, a kada to učinimo mogu reći da smo kroz suradnju ostvarili puno toga. Imali smo prilike čuti kako je mnogo projekata realizirano na području općine, a moram reći i da smo mi kao župa, uz pomoć Općine, proveli određene sanacije i priveli kraju sve što smo zamislili. Ono što je učinjeno vjerujem da nam može biti na ponos, a dani koji dolaze su dani koje ćemo ispuniti vjerom, hrabrošću i nesebičnošću – poručio je vlč. Drnetić. 

Obrazovanje 

Župan Željko Kolar nadovezao se na gradonačelnika Gospočića i složio se da je Sveti Križ Začretje općina s puno potencijala koji je dobrim dijelom iskorišten, no dodao je potom da prostora za napredak još ima.

– Naravno, tu se trebaju poklopiti državne investicije i da se državna infrastruktura prilagodi onome što je nama potrebno na lokalnoj i regionalnoj razini. Veseli me što su Hrvatske željeznice krenule u rekonstrukciju pruge Zabok – Krapina, a što će omogućiti bolju povezanost. Uz to, tu je onda i ova velika investicija koju je načelnik najavio, a tiče se humskog ‘Vetropacka’. Trebalo je za to izmijeniti i prostorni plan, i dodati jedan kolosijek, no sve će to dodatno ojačati gospodarstvo na ovom području – rekao je župan Kolar. 

Što se tiče Županije, dodao je župan, najveća će investicija biti u području obrazovanja. 

– Moram istaknuti odličnu suradnju s ravnateljem škole ovdje u Začretju, ali i naglasiti da je ova reforma koju provodimo na razini cijele zemlje, a tiče se energetskih obnova škola, izgradnji sportskih dvorana, uvođenja jednosmjenske nastave i ostalo, nešto sjajno. Na nama je da prepoznamo talente kojih ima te da im omogućimo uvjete da mogu napredovati – dodao je župan i za kraj poručio da je suradnja Županije i Općine sjajna i da će se svakako nastaviti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba