Varaždinsko zelje - lokalni proizvod koji je dobio oznaku izvrsnosti na europskoj razini

Predstavljen program 25. Zeljarijade u Vidovcu, građani pozvani da probaju i uživaju u najfinijoj sarmi

Objavljeno: 14.09.2023. zagorjeinternational

Danas je u atriju Županijske palače u Varaždinu  predstavljen program 25. Zeljarijade u Vidovcu. Tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju bit će održana od 22. do 24. rujna ove godine u  Vidovcu u organizaciji KUD-a Vidovec, a pod pokroviteljstvom Općine Vidovec i Varaždinske županije, dok je glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

O značaju Zeljarijade te o samome programu govorili su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk Marija Cafuk te Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec, a konferenciji je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Zamjenica župana Zagorec je istaknula kako se danas najavljuje kulturna, gospodarska i gastronomska manifestacija koja se već punih 25 godina održava u kontinuitetu.

Oznaka izvrsnosti

Zahvaljujući trudu, marljivosti i entuzijazmu, prvo pojedinca pa onda cjelokupnog sustava, Zeljarijada postoji, ona je bila i održavat će se. Međutim ono što čini zvijezdu u gastronomiji zeljarijade je varaždinsko zelje, to je jedan lokalni proizvod koji je prerastao na nacionalnu razinu, ima zaštitu oznake izvornosti na razini Europske Unije.

Varaždinska županija kroz svoj resorni odjel u suradnji sa stručnjacima, općinom Vidovec i udrugom Zeljari, uspjela je prije 6 godina dobiti oznaku izvornosti na razini Europske Unije za varaždinsko zelje.

Važno je istaknuti kako Varaždinsko zelje živi u narodu. Naime, mnoge županije se prepoznaju po nizu svog identiteta i to nisu samo puste priče, a upravo je jedan od identiteta naše županije varaždinsko zelje.

Ono će imati svoju tradiciju, zahvaljujući samozatajnim, vrijednim i marljivim poljoprivrednim proizvođačima, koji njeguju tradiciju i prenose na buduće naraštaje.

Ovim putem pozivam sve građane da posjete Vidovec i podrže zeljarijadu, i zaista kušaju najfiniju sarmu na svijetu – poručila je zamjenica župana.

Manifestacija međunarodnog karaktera

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić je u svom obraćanju rekao kako je imao čast sudjelovati u organizaciji Zeljarijade od samih njenih početaka.

– Manifestacija je na početku bila lokalnog karaktera i odnosila se samo na našu općinu, a s godinama je prerasla u županijsku, regionalnu, državnu, a unatrag nekoliko godina došli smo do toga da to bude manifestacija međunarodnog karaktera što me posebno veseli – rekao je Hranić te nadodao

– To je jedina gastro manifestacija, takvog karaktera gdje se promoviraju autohtoni i zaštićeni naši proizvodi, naše varaždinsko zelje, promovira se kultura i gastronomija našeg kraja. To je za nas izuzetno važna i turistička manifestacija, a posljednjih nekoliko godina dosta ulažemo u razvoj turizma kroz izgradnju etno kuće, vinskog podruma i upravo su tu naše udruge izuzetno dobro uključene. Zahvaljujem svim udrugama koje su se uključile u ovu Zeljarijadu  pozivam sve ljude da nam se pridruže sva tri dana, a s obzirom na to da ove godine nastupaju kulturno – umjetnička društva iz Makedonije i Italije to će biti jedan lijepi spektakl.

Raznovrsan program

A da je ove godine pripremljen zaista bogati i raznovrstan program potvrdila je Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec.

– Ove godine već u petak 23. rujna započinjemo Zeljarske igre u kojima sudjeluju djeca osnovnoškolske dobi, iz osnovnih škola Vidovec i Tužno, zatim imamo predstavljanje varaždinskog zelja uz gaženje i uprizorenje tog događaja. Zabavni program svakog dana tijekom vikenda, u petak nas zabavljaju grupa Tragovi i Aktiv bend, sljedeći tjedan imamo Mejaše i Amazona bend – rekla je predsjednica Pavleković ta nadodala

– U subotu započinjemo sa gospodarskim sajmom i sajmom zaštićenih proizvoda, imamo mnogo izlagača, kuha se “mega” sarma, ove godine krećemo s podjelom sarme u 12 sati, jer se sarma ove godine priprema u Vidovcu. 

– U nedjelju imamo međunarodnu smotru folklora i mimohod kudova, ove godine preko 500 sudionika sudjeluje u mimohodu, pokrivamo teritorij cijele Republike Hrvatske običajima i kulturom, iz Dubrovnika, iz Like i Gorskog Kotara, iz Makedonije, iz Češke, iz Slovenije i Mađarske, tako da zeljorijada i ove godine ima međunarodni karakter, ti će biti konjari, konjske zaprege, 15 njih iz Slavonije i iz cijelih krajeva Hrvatske – najavila je Ines Pavleković.

Zaštićeni proizvodi

Čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk Marija Cafuk je također pozvala sve ljude dobre volje da posjete Vidovec i uživaju u sarmi.

– Zeljarijada jednako Varaždinsko zelje. Na manifestaciji Zeljarijada ovaj put imat ćete priliku probati sarmu koja se priprema u Vidovcu i koja je nešto drugačija nego sarme prijašnjih godina. Neće više biti na metre, nego pojedinačno, a umjesto riže bit će hajdinska kaša. To su sve proizvodi koji su zaštićeni u Varaždinskoj županiji, a Županija nam doista u svemu pomaže. Ove će godine sarma biti stvarno nešto posebno – rekla je Cafuk te nastavila

– Manifestacija je ujedno posvećena svim poljoprivrednicima, za koje je ovo doista teška proizvođačka godina. Bilo suše, bilo je svega, no svi poljoprivrednici, kad je riječ o Udruzi Zeljari, Varaždinsko povrće, uključili su se sa svojim donacijama i svatko je pomogao koliko je mogao – zaključila je Cafuk.

Nakon predstavljanja programa priređena je degustacija sarme koju je spremio kuhar Eugen Đurđek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba