Ni poplave ni tuče nisu usporile rast općine Cestica koja sutra slavi svoj dan

KOROTAJ: Ponosni smo na postignuto, no više nas zanima budući razvoj

Objavljeno: 14.09.2023. NTurin

Ususret Danu općine Cestica, koji se slavi sutra, zamolili smo načelnika Mirka Korotaja za rezime prošlih 365 dana.  

Iako je njeno ime možda umanjenica, unazad godinu dana na području Cestice dogodilo se niz velikih stvari, što onih lijepih, što onih loših poput vremenskih nepogoda. 

Ulaganje i demografija

Europski fondovi iz kojih se realizira cijeli niz projekata pokazali su se kao odlična nadopuna državnim sredstvima koja dolaze u Općinu.

– Godinama uspješno koristimo mogućnosti povlačenja novca iz EU fondova. Jedan od projekata bio je i nabavka ekološke čistilice vrijedne 240.000 kuna. Osamdeset posto potrebnog novca osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost projekta “Jer srce prepoznaje najbolje” je 57.512,64 eura, a financiran je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) te sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto). Cilj samog projekta bio je osvijestiti stanovništvo općine Cestica o prevenciji zdravlja i povećati znanje o važnosti zdravih navika općenito, kao i rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti, koje su najveći uzročnici mortaliteta u Hrvatskoj, a samim time i u općini. Jednako tako, ovim projektom ulaže se u zdravlje i društvene odnose, ali i u partnerski odnos sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije. U tijeku je provođenje projekta “BEYOND – Rural Communities pushing BEYOND COVID-19” koji sufinancira Europska unija putem programa “Građani, jednakost, prava i vrijednosti”. Odobrena je potpora u iznosu od 148.015 eura, a projekt je započeo 1. prosinca 2022. godine. Provodit će se 24 mjeseca, a svrha mu je pojačati angažman građana u akcijama civilnog društva i demokratskim procesima u ruralnim zajednicama. Konkretno, kako bi se pokazalo kako možemo poboljšati naše zajednice nakon pandemije COVID-19 – naveo je načelnik Korotaj samo neke od većih projekta koje se provode na području općine.

 

Jedan od najvećih problema Hrvatske je svakako poražavajuća demografska slika, stoga nas zanima na koje sve načine Općina brine o mladima.

– U cilju osiguravanja što boljih uvjeta života stanovništvu, Općina Cestica preko raznih programa nastoji brojnim mjerama i poticajima pomoći žiteljima u svim fazama života. Posebna briga Općine su mladi i mlade obitelji, a u cilju da se mladi zadrže u Cestici i da nastave tu živjeti. Iz općinskog proračuna se za svako novorođeno dijete roditeljima dodijeli novčana pomoć, a na pomoć roditelji mogu računati i u svim kasnijim fazama odrastanja djece sve do završetka obrazovanja. Pomoć mladim obiteljima ogleda se i kroz sufinanciranje cijene dječjeg vrtića koji se sufinancira s iznosom od 113 eura za prvo dijete, sa 130 eura za drugo dijete, a ako iz jedne obitelji u vrtić ide troje djece, za treće dijete Općina podmiruje sve troškove boravka. Nadalje, obnovili smo dječje igralište kroz  “Projekt ulaganja u nova igrala dječjeg vrtića u Općini Cestica“ iz “Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima“ Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iznos sufinanciranja od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade iznosio je 13.908,78 eura. Isto tako, kako bi Općina omogućila boravak u dječjem vrtiću svoj djeci kojoj je to potrebno, kreće se u njegovu dogradnju – najavljuje Korotaj, pa nastavlja:

– Tijekom osmogodišnjeg školovanja svim učenicima osigurani su besplatni udžbenici, radne bilježnice, mape za likovni odgoj i zemljopisni atlasi, a sufinancira se i produženi boravak učenika u školi. Kako bi se roditeljima pomoglo u troškovima studiranja djece, iz proračuna za sve studente druge i viših godina studija osigurane su stipendije, a posljednjih godina, prema socijalnom kriteriju stipendije se dodjeljuju i studentima prvih godina – naveo je načelnik te dodao kako je u suradnji s APN-om izgrađen je i drugi objekt stambene zgrade, a ovih dana dogovorena je izgradnja nove POS zgrade od 12 stanova u Cestici kako bi mlade obitelji mogle ostvariti svoje životne ciljeve i ostati živjeti na području općine, a moći će kupiti ili iznajmiti stanove.  

Prirodne nepogode i obnova

Ljetošnji vodeni val iz Slovenije je, na žalost, pogodio i područje Cestice te je nastala šteta procijenjena na pola milijuna eura. No, to nije bila jedina elementarna nepogoda.

– Obilne kiše tijekom proljeća, poglavito u svibnju, prouzročile su štete na poljoprivrednim usjevima, izazvale klizišta i odrone zemlje zbog čega su štete procjene na više od tri milijuna eura. Početkom kolovoza obilne kiše bile su razlogom izlijevanja Drave zbog čega su opet nastale velike štete na poljoprivrednim usjevima, cestama, obiteljskim kućama, gospodarskim zgradama… Kada je riječ o poplavama, najveći teret su podnijela dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području općine s Vatrogasnom zajednicom – ispričao je Korotaj te nabrojao investicije koje su već učinjene na sanaciji:

– Ove je godine uloženo gotovo milijun eura u velike projekte. Sanirana su klizišta Veliki Lovrečan (vrijednosti 295.000 eura) i Natkrižovljan (vrijednosti 305.000 eura), a sanirane su i ceste Križanče – Granični prijelaz (vrijednosti 153.000 eura), Selci Križovljanski – Vinica (vrijednosti 117.000 eura) te Vinica breg – Jarki (vrijednosti 79.000 eura). Iako su investicije bile značajne, elementarne nepogode dodatno su nam otežale posao rekonstrukcija i uništile prometnice, gotovo u iznosu investiranih sredstava. Ali, uz realizaciju mnoštva malih projekata, košnje, čišćenja jaraka i orezivanja granja, savladat ćemo i novonastale probleme i nastaviti sanirati i nove problematične prometnice, sve u cilju sigurnosti građana na našim prometnicama. Potpredsjednik Vlade Branko Bačić donio je puno dobrih vijesti krajem srpnja kada je posjetio Varaždinsku županiju, a dio se izravno odnosi na područje općine Cestica. Naime, riječ je o sanaciji klizišta u čemu će financijsku potporu dati Vlada. Nakon sastanka u Varaždinu, ministar Bačić je posjetio Cesticu te se osobno sa suradnicima uvjerio u veličinu problema. Sanacija klizišta stavljena je u red prioriteta tim više što ih na cestama općine Cestica ima više od deset – priča nam načelnik.

Projekti obnove infrastrukture nisu jedini koji se provode na području općine Cestica, a ovom prilikom nam je načelnik otkrio i neke buduće projekte.

– Naglašavamo da smo ponosni na postignuto. Međutim, trenutno nas više zanima budući razvoj. Pripremili smo više projekata. Izdvajam one najvažnije, a to je sigurno nadogradnja dječjeg vrtića, vrijedna 1,2 milijuna eura od čega je na mjeri ‘7.4.1.’ osigurano milijun eura, a preko iste mjere osigurano je 600.000 eura za adaptaciju i uređenje doma u Gornjem Vratnu. Za izgradnju prostora Mjesnog odbora i prostora za mlade u Jarkima su preko LAG-a “Sjeverozapad” djelomično osigurana sredstva. Samo iz ove tri investicije, a i prije desetak provedenih, vidi se da je općina Cestica uspješna u korištenju fondova EU – naglasio je načelnik Korotaj.

Izazovi i budućnost

Nakon što se Stjepan Čuraj povukao s dužnosti, načelnik Korotaj sada vodi Hrvatsku narodnu stranku kao v.d. predsjednika i to u godini koju mnogi nazivaju ‘super izbornom’.

– U svijetu brzih promjena i izazova, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) s ponosom promovira liberalne vrijednosti kao osnovu za stvaranje društva koje je otvoreno, pravedno i dinamično. Svaki program i projekt HNS-a rezultat je dubokih analiza i stručnih istraživanja. Kroz suradnju s vodećim stručnjacima iz različitih područja, svaki korak u našim programima i projektima ima čvrste temelje u stručnom znanju i iskustvu. Njihov doprinos omogućio nam je stvaranje inovativnih i ciljanih rješenja. Sufinanciranje smještaja u ranom predškolskom odgoju, poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, promjene u radnom zakonodavstvu, Europske plaće i mirovine te projekti poput sufinanciranja ugradnje dizala i rješavanja stambenog problema mladih odražavaju našu duboku posvećenost potrebama naših građana. Kroz ove programe i projekte, ne samo da prepoznajemo izazove koji su pred nama, već ih aktivno i učinkovito rješavamo. Pozivamo sve one koji vjeruju u snagu stručnosti, inovacija i posvećenosti da nam se pridruže na ovom putovanju prema boljoj budućnosti. Spremni smo razgovarati sa svima te smo otvoreni za sve opcije. Kroz našu odlučnost i stručnost, našim programima i projektima gradimo mostove prema ostvarenju naše misije; “Za uspješnu Hrvatsku, modernu, građansku državu jednakopravnih i zadovoljnih građana”. Uvjeravamo vas da ćemo se zajedno svakim korakom približiti ostvarenju te vizije, ostajući vjerni našim temeljnim vrijednostima koje nas vode prema naprijed – poručio je Mirko Korotaj.  

‘Dan općine’ u Hrvatskoj ove godine u većini mjesta nije samo jedan dan, imajući na umu kako se ove godine u većini jedinica lokalne samouprave slavi 30. obljetnica osnutka. Iznimka nije ni Općina Cestica koja je program produžila na gotovo mjesec dana.

– Proslava Dana općine Cestica je ove godine krenula 1. rujna, svečanom sjednicom za vatrogasce u Kulturnom centru povodom 30. obljetnice od osnutka Vatrogasne zajednice. Održan je i “28. Kup Općine Cestica u lovu ribe udicom na plovak” u organizaciji SRK-a Općine Cestica 1995 te je održano “9. Međuopćinsko natjecanje vatrogasaca i vatrogasne mladeži” VZO Cestica, Petrijanec, Vinica i Maruševec. Središnji događaj proslave Dana općine Cestica bit će 15. rujna u Kulturnom centru, kada će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća, a nakon toga će se održati glavni ‘event’, koncert Željka Bebeka kod šatora iza sportske dvorane Osnovne škole Cestica. Subota je rezervirana za proslavu 25. godišnjice KUD-a Općine Cestica – najavio je načelnik Korotaj.

Za kraj smo zamolili načelnika za prigodnu poruka sumještanima povodom Dana općine.

– S osobitom čašću i zadovoljstvom pozivam sve mještane općine Cestica na svečanu sjednicu Općinskog vijeća koja će se održati u petak, 15. rujna 2023. godine s početkom u 16 sati u Kulturnom centru Općine Cestica. Također, svi su pozvani na prigodan domjenak nakon svečane sjednice, a koji će se održati u šatoru iza Osnovne škole Cestica. Proveselite se s nama uz koncert Željka Bebeka – pozvao je načelnik Mirko Korotaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba