Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos uoči Dana općine i Župe:

“Jedna smo od razvijenijih jedinica u Zagorju zahvaljujući dobrim temeljima koje drže naši obrtnici i poduzetnici”

Objavljeno: 13.09.2023. Vanja Hozmec

Općina Sveti Križ Začretje u četvrtak slavi svoj dan i dan svoje Župe Uzvišenja Svetog Križa. Tom će se prilikom održati i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će vodstvo Općine, na čelu s načelnikom Markom Kosom, svoje cijenjene goste izvijestiti što se sve radilo na području opčine u proteklih godinu dana.

Načelnik Kos s nama je te detalje podijelio u intervjuu povodom Dana općine, a kako je ispričao, realizirano je mnogo projekata, posebice onih koji su vezani uz ulaganja u komunalnu infrastrukturu.  

Prometnice 

– U drugoj  polovici 2022. godine izvršeni su radovi na sanaciji klizišta u naselju Vrankovec, na nerazvrstanoj cesti odvojak Krogi – Strmec Raspelo. Vrijednost izvedenih radova, uključujući troškove projektne dokumentacije i stručnog nadzora iznosi 85.131,44 eura, a isti su sufinancirani sredstvima Hrvatskih voda u iznosu od 33.180,70 eura. Izvedeni su i radovi na izgradnji mosta u naselju Sekirišće u vrijednosti 25.342,48 eura, a po dovršetku istih stvoreni su uvjeti za bolji protok vode u slučaju obilnih padalina. Kontinuirano se radilo i na uređenju dječjih igrališta. Tako je krajem prošle godine podržana inicijativa neformalne skupine mladih i u sklopu projekta “Chilax vol 2.” uređen plato za druženje uz igralište Osnovne škole Sveti Križ Začretje te je obnovljeno i dodatno opremljeno igralište u dvorištu dvorca na Trgu hrvatske kraljice Jelene – nabrojao je načelnik.

Također, s ciljem sigurnijeg prometovanja djece i ostalih sudionika u prometu na području općine, u neposrednoj blizini križanja županijskih cesta s novoizgrađenom spojnom cestom, izgrađena su dva autobusna stajališta ukupne vrijednosti 64.252,79 eura, dodao je.

– Nadalje, krajem prošle godine izvedeni su radovi na izgradnji novog groblja u sklopu kojih je izgrađeno 18 novih grobnica s mogućnošću ukopa četiri lijesa. Vrijednost izvedenih radova iznosi 82.860,33 eura, a isti su sufinancirani sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 15.926,74 eura. U istom razdoblju izgrađena je javna rasvjeta u naselju Dukovec. U sklopu investicije vrijedne 18.700,64 eura osvijetljen je dio naselja u kojem do sada nije postojala ova komunalna infrastruktura. Isto tako, početak ove godine obilježila je realizacija projekata financiranih iz Fonda solidarnosti EU – istaknuo je Kos pa nastavio: 

– Za sanaciju klizišta u Kotaricama, cesta u Ciglenici Zagorskoj i Brezovi, sanaciju krovišta zgrade nekadašnjih staja i gospodarskog dijela vlastelinstva Sveti Križ Začretje te nadoknadu ranije nastalih troškova, Općini je iz Fonda odobreno gotovo 1.080.000 eura. S uređenjem cesta nastavlja se i po redovitim programima. Tako je potpisan ugovor sa izvođačem radova za asfaltiranje 17 dionica nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 254.223 eura. Radovi teku prema planu, a neke od ugovorenih dionica su već dovršene i presvučene novim asfaltnim slojem. Po provedenom postupku javne nabave izabran je izvođač radova na rekonstrukciji ceste i izgradnji nogostupa s oborinskom kanalizacijom na županijskoj cesti ŽC2162 u naselju Sekirišće, a ugovorena vrijednost radova je 318.534,74 eura – govori nam načelnik.

U Sekirišću će, najavljuje Kos, krenuti još jedan veliki projekt. Izgradit će se igralište koje će se  urediti uz postojeću područnu školu tako da bude dostupno učenicima škole, ali i svim mještanima naselja. Igralište će biti kombinacija prostora s interaktivnim dječjim spravama, asfaltiranog prostora za dječju kreativnu igru te uređenog okoliša u dijelu obloženog travnim betonskim opločnicima. Ugovorena vrijednost radova iznosi 114.996,80 eura s PDV-om, a dijelom se financira sredstvima EU. 

– Radi se i na revitalizaciji “Banovine“. Nakon što je saniran dio krovišta, krenulo se s radovima na sanaciji temelja dijela zgrade. U sklopu radova čija ugovorena vrijednost iznosi 80.880 eura s PDV-om sanirani su i ojačani temelji te uređen dio odvodnje uz zgrade. Radovi su pred samim krajem, a isti su izvedeni s ciljem osiguravanja stabilnosti zgrade u zoni gdje se uređuje novo dječje igralište. Naime, u sklopu uređenja okoliša oko samog objekta u tijeku je prva faza uređenja novog dječjeg igrališta koje će se opremiti kombiniranim spravama za igru. Podloga će se urediti na način da će se ugraditi antitraumatska lijevana podloga izrađena od gumenog granulata i poliuretanskog veziva. Sami građevinski radovi su pri kraju, slijedi izrada podloge i postavljanje spravi – otkrio nam je načelnik Kos. 

ilustracija/arhiva

Nikad dosta

Što se tiče najvećih izazova s kojima se u Općini suočavaju, načelnik izdvaja financije.

– Najveći izazovi vezani su naravno uz financije i nedostatna financijska sredstva za realizaciju svih

planiranih aktivnosti. U posljednje vrijeme zbog nepovoljnih vremenskih prilika, poglavito velikih količina padalina u kratkom vremenu, dolazi do oštećenja nerazvrstanih cesta i pojave klizišta koja ugrožavaju sigurnost prometovanja na nerazvrstanim cestama. Sanacija klizišta opsežan je i financijski zahtjevan posao koji, nažalost, nismo u mogućnosti sami isfinancirati. Ove godine šteta je u sklopu prijava oštećenja nastalih uslijed proglašene elementarne nepogode prijavljena prema centralnoj državi od koje očekujemo financijsku pomoć u sanaciji. Uz financije, u realizaciji planiranih investicija vrlo često se susrećemo s problemom neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji uvelike usporavaju realizaciju zacrtanih obuhvata radova. Unatoč ovim, ali i drugim izazovima, investicije se realiziraju u skladu sa planiranim – naglašava Kos.

Ono što slijedi od većih infrastrukturnih projekata je rekonstrukcija javne rasvjete u Svetom Križu Začretju te dogradnja dječjeg vrtića, najavljuje načelnik.  

– U sklopu projekta rekonstrukcije javne rasvjete predviđena je zamjena ukupno 49 rasvjetnih tijela  i dijela stupova javne rasvjete na Trgu hrvatske kraljice Jelene, Aleji Lavoslava Vukelića, Trgu Julija Lembergera, Ulici Oskara Wolfa, Ulici Antuna Polanščaka te u Školskoj ulici. Ugovorena vrijednost radova iznosi 81.000 eura, a investicija se sufinancira sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Investicija dogradnje vrtića pokazala se prijeko potrebom zbog nedostatka prostornih kapaciteta za smještaj djece predškolske dobi. S ciljem osiguranja dodatnih kapaciteta, ishođena je građevinska dozvola za dogradnju još dvije jedinice. Općina je prijavila projekt dogradnje na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“  objavljen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu kojeg nam je odobreno 324.905,43 eura sredstava. Na pripremi za izvođenje radova radi se ubrzano tako da se početak radova očekuje početkom listopada. Ako će sve ići po planu, sljedeće godine upisat će se dodatan broj djece koja će se smjestiti u prošireni dio vrtića – najavljuje načelnik Kos. 

Što se tiče projekata vezanih uz gospodarstvo, turizam i demografiju, naš sugovornik posebno ističe da Općina već dugi niz godina provodi niz aktivnosti s ciljem osiguranja boljih uvjeta za najmlađe. 

– Od infrastrukturnih, ponavljam, valja istaknuti projekte uređenja dječjih igrališta kao i opremanje prostora Osnovne škole. Od onih oku manje vidljivih projekata, ističemo financiranje produženog boravka u Osnovnoj školi, sufinanciranje nabave radnih bilježnica za osnovnoškolce, sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima kao i stipendiranje studenata i učenika srednjih škola. Općina je zahvaljujući dobrom geografskom položaju i prirodnim vrijednostima pogodna za razvoj turizma.  Turističku ponudu upotpunjava bogata gastroenološka ponuda lokalnih objekata. Raduje nas činjenica da se u zadnje vrijeme otvaraju novi objekti koji upotpunjavaju turističku ponudu. Ulaganjem u komunalnu i turističku infrastrukturu poput biciklističkih staza i odmorišta mi kao jedinica lokalne samouprave nastojimo osigurati preduvjete za njihov daljnji razvoj. Svaka inicijativa za unaprjeđenje turističke ponude dobro je došla te ju spremno prihvaćamo – priča Kos pa dodaje:

Među jačima 

– Gospodarstvo je osnova razvoja svake jedinice lokalne samouprave. Usudim se reći da smo jedna od razvijenijih jedinica s područja Krapinsko – zagorske županije upravo zahvaljujući dobrim temeljima koje drže naši obrtnici i poduzetnici. Unatoč izazovnim vremenima, gospodarstvo je stabilno, a evidentna su i nova ulaganja, poglavito u ‘Zoni’. To nam daje optimizam za daljnji razvoj i napredak naše sredine – ističe načelnik.

S načelnikom smo se dotaknuli i teme dva raskrižja na spoju nove ceste Zabok – Krapina i lokalnih prometnica. Poznato je da su raskrižja loše konstruirana te da su se unazad nekoliko mjeseci događale prometne nesreće od kojih su neke završile sa smrtnim posljedicama. Jedno je riješeno postavljanjem semafora, no drugo još nije.

Loša komunikacija

– Kao što je već nebrojeno puta rečeno, Općina je investitora, Hrvatske ceste, upozoravala na problem neadekvatno riješenih križanja novoizgrađene spojne ceste s postojećim prometnicama. Nažalost, odgovori Hrvatskih cesta na naša upozorenja su rijetki i vrlo šturi, bez konkretnih informacija iako smo mi i dalje uporni u traženju istih. Iskreno se nadamo da će se stvari vezano uz križanje prema naselju Ciglenica konačno pomaknuti s mrtve točke i da će se s radovima krenuti u najkraćem mogućem roku – govori nam načelnik Kos.

arhiva

Za kraj je svojim sumještanima poslao poruku i čestitku povodom Dana općine i Župe. 

– Kroz zajednička zalaganja nas kao javne uprave te građana i poduzetnika, naša sredina se razvija na način da život u njoj postaje kvalitetniji i ugodniji. Koristim priliku da zahvalim svim Svetokrišćankama i Svetokrišćanima, ali i svima koji se tako osjećaju, na njihovom doprinosu – poručio je na kraju načelnik Kos. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba