Nazivao i opetovano prijetio policajcu smrću, pa sad ide opet u zatvor

Zagorac Marijo (43): Nalazim se sa svojom suprugom, oboje smo izašli iz zatvora – sje*ao si nam život

Objavljeno: 12.09.2023. zagorjeinternational

Revoltirani Zagorac Marijo P. (43) po izlasku iz zatvora nikako se nije mogao miriti s činjenicom da ga je jedan zagrebački policajac, koji je dobro poznavao njegov dugogodišnji krimi-opus s druge strane zakona, uhitio i poslao iza rešetaka. Odlučio je s mobitela svoje partnerice, također poznate policiji, okrenuti broj mobitela policajca VIII. Policijske postaje. Nakon što se kulturno predstavio, s ciljem zastrašivanja nastavio je monolog u nekulturnom i nedoličnom tonu:

Prijetnje smrću

– Nalazim se sa svojom suprugom, oboje smo izašli iz zatvora. Sje*ao si nam život, spremio si nas u zatvor. Ja i supruga ubit ćemo te još večeras – poručio mu je, piše Jutarnji list.

Bilo je to 17. svibnja ove godine oko 16 sati, a kada mu je policajac uzvratio da prestane s prijetnjama, Mario P. je spustio slušalicu i ponovno nakon par minuta okrenuo isti broj upozorivši policajca dodatno da mora biti u strahu, da su on i njegova supruga isplanirali njegovo ubojstvo, da ih nitko i ništa ne može spriječiti u tome, da znaju gdje živi.

Prijetnje smrću povišenih tonova su se samo nizale pa je policajac prekinuo telefonsku vezu i obavijestio nadređene pa je vrlo brzo Mario P. uhićen. Iz pritvora je izašao nakon tri mjeseca, sredinom kolovoza, kad mu je novozagrebački Općinski sud izrekao kaznu od šest mjeseci zatvora. Ako presuda bude i potvrđena, ima za odslužiti još tri mjeseca.

Sud mu je ujedno izrekao i sigurnosnu mjeru liječenja ovisnosti o alkoholu, a sudske troškove ne mora platiti.

– Moja namjera nije bila onakva kakva je ispala da jest. Taj dan sam previše popio i uzeo sam terapiju metadona. I ta kombinacija me dovela do počinjenja kaznenog djela. Inače sam ‘jak na jeziku‘ kad se napijem pa sam izgovorio svašta… tako i da znam adresu gdje policajac živi, a ne znam. Sjećam se da je taj dan žena brisala brojeve po telefonskom imeniku i pronašla policajčev broj, a kad sam ju pitao tko je to, rekla je da je to policajac koji nas je obrađivao u Nehajskoj. Bio sam na neki način ljut na njega jer sam završio u zatvoru ja a ne moja supruga. Žao mi je radi svega. Iskreno se kajem i želio bih mu se ispričati za sve što sam priuštio njemu i njegovoj obitelji – ispričao je u sudnici Marijo P. ne skrivajući da se on i policajac znaju od prije te da su u nekakvim poznaničkim odnosima. 

Prihvatio ispriku 

Policajac se, također, na sudu prisjetio kobnog dana kada je s nepoznatog broja zaprimio poziv prepun pogrdnih i prijetećih riječi. U tome je trenutku bio kod svoje kuće sa suprugom koju je taj razgovor dotukao, a i dijete je uočilo strah koji se toga trenutka ss nelagodom uvukao u njihov dom. 

– Marija poznajem dugo, još dok je bio divlji. U postupanjima s policijom bio je agresivan, sklon pružanju otpora te je imao problem s alkoholom i drogom. A nakon obrade 2018. više ga nisam vidio ni obrađivao – otkrio je policajac kojem se Marijo P. ispričao. I tu ispriku policajac je prihvatio. 

Za prijetnje smrću zakon je propisao kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a Mariju P. je dosuđen zakonski minimum. Kao olakotne okolnosti uzeti su u obzir priznanje, žaljenje i isprika oštećenom te spremnost prihvaćanja kazne. Uvažene su mu i obiteljske (ne)prilike, da je nezaposlen i uzdržava se od vlastita rada na poljoprivrednim poslovima dok mu je partnerica u procesu ishođenja invalidske mirovine.

Prema nalazu vještaka, prijetio je u stanju bitno smanjene ubrojivosti. Otegotna okolnost mu je, pak, njegova višestruka osuđivanost pa je sud mišljenja da je upravo radi toga primjerena kazna zakonski minimum. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba