Među 2977 stradalih bilo je i Hrvata

OBLJETNICA TRAGEDIJE: Prošle su 22 godine od terorističkog napada na njujorške ‘blizance’

Objavljeno: 11.09.2023. zagorjeinternational

Tisuće života stale su u trenutku suludog i brutalnog napada koji se zbio na današnji dan prije 22 godine. Dva oteta putnička zrakoplova zabila su se u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, jedan u Pentagon, a četvrti se srušio na polje u Pennsylvaniji nakon što su, kako se vjeruje, putnici svladali otmičare.

Napad 

Život je izgubilo 2977 ljudi. Mjesec dana poslije SAD i Velika Britanija pokrenuli su vojne operacije u Afganistanu, a nakon toga i u Iraku. Za smaknuće Sadama Huseina, koji nije bio povezan s napadom, trebalo im je pet, a Osame bin Ladena deset godina, piše 24sata.  

Iz tornjeva smrti uspjelo se spasiti devetero Hrvata. No Anthony Jović, Alfred Vukoša, Ronald Tartaro i Dominik Mirković nisu uspjeli pobjeći. Spasili su se Mario Stanišić koji je spašen na 71. katu, Ivan Teodorović na 45. katu, Sandra Larson spašena je na 22. katu, Zlatko Kapović na 7. katu, Denis Antolov i Darija Grbić spašeni su u podnožju dok je Ivan Žgaljić spašen na 15. katu. Anthony Matešić također je spašen kao i Vesna Begonja koja je spašena na 106. katu. Dominik je dao život izvlačeći druge iz zgrade. 

– Suprug se baš bio vratio iz ribolova. Na vijestima je čuo za tragediju u New Yorku. Odmah smo zvali Dominikovu ženu i ona je rekla da se čula s njim. Rekao joj je da je došlo do nesreće te da je na putu prema izlazu iz zgrade i da će krenuti kući. Nažalost, nikad nije stigao u svoj dom – prisjetila se svojedobno Lea Busanić sa Suska, sestrična Dominika Mirkovića, koji je poginuo u napadu na World Trade Center.

Dominika su identificirali dva tjedna kasnije, nakon što su vatrogasci iz ruševina izvadili dio lubanje i ruku. Identificirali su ga po zaručničkom prstenu, koji je još bio na ruci. Poginuo je u 40. godini, a iza sebe je ostavio suprugu i troje djece. Nakon što je pronađen, u listopadu 2001. godine u New Yorku je organizirana misa za Dominika, na kojoj je bilo oko tisuću ljudi. Potom su otišli u njegov omiljeni restoran, u kojem je proslavio 40. rođendan, i ondje su obavili karmine. Lea i Antonio s obitelji godinama odlaze u New York kako bi odali počast voljenom bratiću Dominiku.

Pozvani natrag 

– Ljudi koji su bili u uredima u panici su skočili s radnih mjesta, pa tako i moj sin. Odmah su stubištem počeli napuštati zgradu. Jedan od menadžera uvjeravao ih je da nije bilo ništa strašno i da se vrate na posao. Kada su došli do 42. kata on ih je ponovno pozvao da se vrate na posao jer je riječ o običnoj nesreći. No tad je netko zapovjedio da ipak moraju napustiti zgradu –  prisjetio se svojevremeno Marijan Stanišić, otac 38-godišnjeg Marija, Petrčanca iz Zadra, koji je uspio pobjeći iz pakla World Trade Centera. 

 Jedan od stradalih bio je vatrogasac Anthony Jović, koji je bio član 47. vatrogasne postrojbe, jedne od ekipa koje su prve došle u podnožje “blizanaca”. Jović je bio među 343 vatrogasca koji su poginuli, a iza sebe je ostavio suprugu Cynthiju te sinove Matthewa i Petera.  

– Kad sam vidjela da se tornjevi ruše, sjećam se kako je kroz mene prošla njegova duša. Iako sam se nadala da će se možda izvući, znala sam da sam ga izgubila. Pronašli su samo njegovu izgorjelu i smrskanu kacigu – rekla je Cynthia.

Ronald Tartaro nestao je na 97. katu. On je bio izvršni dopredsjednik tvrtke Fred Alger Management, čiji je ured bio na 97. katu. Iza sebe je ostavio suprugu Karen i troje djece.  

Alfred Vukoša nestao je na 105. katu. Radio je kao internetski inženjer u financijskoj tvrtki Cantor Fitzgerald. Identificiran je nakon godinu dana prema nađenom komadiću rebra. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba