ŠTRAJK: U Njemačkoj veletrgovine ne rade – radnici zahtijevaju 400 eura veće plaće

“Poslodavci su u zabludi ako misle kako će njihova strategija odugovlačenja rezultirati odustajanjem”

Objavljeno: 07.09.2023. zagorjeinternational

Sindikat Verdi iz Njemačke je ponovno pozvao radnike na nove štrajkove upozorenja. Kako javljaju njemački mediji, danas su u štrajku radnici zaposleni u veleprodaji u Hamburgu. Sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva koji podrazumijevaju dugoročni rast plaća, prenosi Fenix magazin

Danas su vrata veletrgovina u Hamburgu ostala zatvorena, jer radnici štrajkaju cijeli dan.

– Sindikat Verdi pozvao je radnike veletrgovina u Hamburgu na cjelodnevni štrajk upozorenja u srijedu. Pogođeni su zaposlenici iz trgovine na veliko hranom (Metro, Selgros i Chefs Culinar), iz farmaceutskih trgovina (Sanacorp, Gehe i Phönix), iz trgovine čelikom (Heinrich Schütt i Carl Spaeter), te zaposlenici iz Autoteile Matthies – priopćio je Sindikat Verdi.

– Stalna blokada od strane poslodavaca izaziva sve veći bijes među radnicima. Poslodavci su u zabludi ako misle kako će njihova strategija odugovlačenja rezultirati odustajanjem radnika od zahtjeva za održivim povećanjem plaća. Naprotiv, radnici su još odlučniji i hrabriji da pojačaju pritisak na poslodavce u kolektivnim pregovorima koji su u tijeku – rekla je pregovaračica Verdija.

Verdi traži povećanje plaća od 13 posto za zaposlenike u oko 4500 pogođenih tvrtki, odnosno najmanje 400 eura više mjesečno.

Pripravnici bi trebali primati dodatnu mjesečnu naknadu od 250 eura za jednogodišnji ugovor.

S druge strane, poslodavci nude povećanje plaća od 5,1 posto. Plaće bi od 1. kolovoza 2024. trebale dodatno porasti za 2,9 posto. Uz to, trebala bi biti isplaćena inflacijska premija u iznosu od 1400 eura, koja bi se trebala isplatiti u dvije rate. Pripravnici bi trebali dobiti pola iznosa premije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba