Nastavak dugogodišnje i kvalitetne suradnje ove dvije cijenjene institucije

Muzej krapinskih neandertalaca ugostio izložbu Muzeja vučedolske kulture “Bez zanata nema alata”

Objavljeno: 06.09.2023. zagorjeinternational

Današnje svečano otvorenje izložbe “Bez zanata nema alata” u Muzeju krapinskih neandertalaca nastavak je uspješne suradnje između Muzeja vučedolske kulture i krapinskog muzeja, s obzirom na to da obje ustanove nose oznaku europske baštine. Oznaka europske baštine dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličnom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe. 

Ovo priznanje svake dvije godine dodjeljuje Europska komisija kroz program Kreativna Europa, a Hrvatska je po prvi puta participirala u ovoj inicijativi 2015. godine. Već sljedeće, 2016., dobili su prvog ponosnog nositelja Oznake europske baštine – Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo. Od lipnja 2022. godine nisu sami jer je Muzeju vučedolske kulture i nalazištu Vučedol dodijeljena ova oznaka. Tom prigodom započeta je uspješna suradnja dvije muzejske institucije koja se nastavlja upravo danas. 

Sjajna suradnja 

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja i današnji domaćin Jurica Sabol istaknuo je važnost međumuzejskih suradnji.   

– Suradnja Muzeja krapinskih neandertalaca i Muzeja vučedolske kulture traje nekoliko godina, a u proteklom periodu razmijenili smo edukativne radionice. Izložba je gostovala na Vučedolu, a Vučedol je sad s nama. Drago mi je da su ovdje učenici OŠ August Cesarec iz Krapine, s obzirom na to kako je Vučedol, kao i naš pračovjek, dio školskog programa. Najbitnije je kroz ove suradnje, kojih naš Muzej ima pregršt, ostvariti lijepo prijateljstvo – poručio je Sabol podsjetivši okupljene da je muzej otvoren 70-tih godina, na sam “Festival kajkavskih popevki”. 

Ravnateljica Vučedolskog muzeja Mirela Hutinec napravila je osvrt na poveznicu ovih dvaju muzeja. 

– Ovo je samo još jedna dobra podloga za buduću suradnju. Oznaka Europske baštine koju s izuzetnim ponosom nosimo na pročelju muzejske zgrade, ali isto tako na svim našim aktivnostima, povezuje dva najznačajnija lokaliteta u Hrvatskoj – kronološki Krapinski muzej s prikazom pračovjeka, a onda ovaj civilizacijski doseg iz trećeg tisućljeća prije Krista koji ćemo i vidjeti kroz ovu izložbu koju donosimo po prvi puta u Krapinu – rekla je Hutinec te ovom prilikom otkrila kako 2025. godine dolazi zajednički projekt dvaju muzeja. 

Autorica izložbe Mirna Šuljug prezentirala je što se to točno može razgledati u Krapini. 

Izuzetno napredni

– Inverzna izreka ‘Bez alata nema zanata’ smo odabrali kao naziv zato što su Vučedolci kao civilizacija bili toliko napredna civilizacija i toliko su se usavršili u svojim zanatima da su oni počeli konstruirati alate koji su samo doprinijeli još boljem razvoju tih pravih zanata, odnosno, napretku kulture i time civilizacije. Kad budete ušli u izložbeni prostor, prvo ćete ugledati veliku tvornicu u kojoj se nalaze originalni arheološki predmeti. To smo tako konstruirali iz razloga jer možemo reći da je na vučedolskom placu otkrivena jedna od prvih prapovijesnih tvornica, odnosno pronađena je najveća kuća i objekt unutar kojeg su se nalazile peći. Isto tako su pronađeni moderni kalupi koji su omogućili serijsku proizvodnju. S druge strane izložbe nalaze se šest malih radionica, svaka na određenu temu, od zemljoradnje do stočarstva s pripadajućim alatima. Ima tu i ribolova, keramičarstva, metalurgije, drvodjelstva i tkanja – kazala je autorica te istaknula kako nije navela sve detalje, već ih možete pogledati u izložbenom prostoru. 

Izaslanica ministrice kulture Anuška Deranja Crnokić, otvorila izložbu.

–  Ministarstvo kulture se zalaže da suradnja kakva je ova, između ova dva muzeja, bude prisutna i kod drugih ustanova. Oznaka Europske baštine je inicijativa koja je relativno mlada, a započeta je 2013. godine. Upravo ovakvim projektima podižemo njezinu vidljivost i upoznajemo javnost sa značajem takvoj priznanja. Zato je od velike važnosti što su s nama i školarci koji će se upoznati s alatima i zanatima te posjetiti Vukovar i Vučedol – kazala je izaslanica ministrice.

Dožupanica Jasna Petek osvrnula se na tradicionalna događanja.

– Muzej krapinskih neandertalaca priređuje mnoga događanja, neka su tradicionalna, a uvijek nas iznova iznenadi i nekim novim kao što je ova izložba – zaključila je Petek uz poruku kako se nada da biti odlično posjećena.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba