Za prototipove Rimčevih robotaksija treba još vremena – Vlada zatražila od EU pomicanje roka za godinu dana

“Projektni rokovi su izazovni, ali pomicanje jednog od međukoraka neće utjecati na finalni ishod”

Objavljeno: 03.09.2023. zagorjeinternational

Hrvatska vlada službeno je u četvrtak zatražila od Europske komisije da produži rok za jednu od faza u razvoju robotaksija poduzetnika i inovatora Mate Rimca, javlja Telegram.  

Kako podsjeća Index, radi se o projektu koji bi, barem prema najavama, trebao preobraziti javni prijevoz u Zagrebu. Traži se odgoda od godinu dana za jedan segment projekta poznatog kao “Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture”.

Prije dvije godine dogovoreno je s EU da će do prvog kvartala 2024. biti gotova proizvodnja 60 verifikacijskih prototipova robotaksija. Ovo uključuje razvoj platforme za autonomna vozila, baterijske sustave i testiranje prototipova. No, sada vlada predlaže da se taj rok pomakne za godinu dana, na prvi kvartal 2025.

Projekt je dio izmijenjenog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i sufinanciran je iz EU fondova. Europska komisija je u svibnju ove godine potvrdila da projekt ima pravo na potporu u iznosu od 179.5 milijuna eura.

Kako tvrde iz vlade i iz tvrtke Project 3 Mobility, koja razvija ovaj sustav i čiji je suvlasnik Mate Rimac, glavni razlog za traženu odgodu je dugotrajna procedura odobrenja Europske komisije. Zeleno svjetlo za projekt došlo je tek prije tri mjeseca.

Iz tvrtke poručuju da ova odgoda neće utjecati na krajnji rok za projekt.  

– Projektni rokovi su izazovni, ali pomicanje jednog od međukoraka neće utjecati na finalni ishod – kažu iz Project 3 Mobilityja.  

Krajnji rok za pokretanje komercijalne usluge u Zagrebu ostaje 2025. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba