NIKAD MIRA OKO TRAKOŠĆANA: Radovi na stazi oko jezera i nastavku izmuljivanja stali jer smetaju strojevi bivšeg izvođača

RAUŠ: Ništa mi ne blokiramo, pa još nije bila primopredaja radova, a ne može ni biti, niti će netko drugi početi raditi, dok sud ne utvrdi stvarno stanje stvari!

Objavljeno: 24.08.2023. zagorjeinternational

Nikad mira na Trakošćanu. Dugo vremena glavna tema je bio projekt izmuljivanja jezera koji još uvijek nije ni blizu završetku. Nedavno je izabran drugi izvođač, no čini se da su se ponovno pojavili problemi.

– Neprimjerene reakcije bivšeg izvoditelja radova na izmuljivanju Trakošćanskog jezera. Strojevima je blokiran pristup trakošćanskoj šetnici, čime je onemogućena redovna djelatnost muzeja, kretanje posjetitelja te daljnje izvođenje radova na uređenju južne pješačke staze oko jezera – priopćili su iz Dvorca na svojem Facebook profilu.

Damper i bager blokiraju put kojim sada ne mogu proći strojevi tvrtke TTG koja radi na sanaciji staze oko jezera. Time se dodatno komplicira izmuljivanje koje uskoro treba započeti tvrtka Hidroing. Hrvatske vode kažu da su upoznale s problemom mjerodavne institucije te da očekuju hitnu reakciju. 

Direktor tvrtke TTG koja provodi radove na uređenju južne pješačke staze oko jezera i čiji strojevi jučer i danas nisu mogli proći do gradilišta, Tomo Zgrebec, rekao je da ih je cijela ta situacija s blokadom prolaza zatekla bez očekivanja i najave.

– Mi smo došli ujutro na posao, ali nismo mogli proći s kamionom s kojim smo dovozili materijal na gradilište, dakle to gradilište gdje uređujemo južni dio pješačke staze. Isto tako, sa strojevima koji su nam na gradilištu ne možemo izaći van. Zatečeni smo da je prolaz onemogućen i to je još uvijek tamo, to tako stoji. Veliki damper i bager zauzimaju cijelu širinu ceste – rekao je Zgrebec.

Osim njih, dodao je, raditi ne mogu ni djelatnici Dvorca Trakošćan koji rade na održavanju okoliša. 

– Još prije dva dana navečer sve je bilo normalno i prohodno, a onda odjednom ovo. I to bez najave. Da nam je netko rekao “Mi ćemo put zatvoriti, razlog je taj i taj”… ali nije. Mi bi se onda barem znali organizirati, a ovako, već dva dana nismo mogli ništa napraviti na tom dijelu staze. Ni danas, ni jučer. Nismo u 90-tim godinama da radimo barijere. Ovo nije način komunikacije – smatra Zgrebec.

Kontaktirali smo stoga bivšeg izvođača radova, vlasnika tvrtke Bagerkop Roberto Borisa Rauša, koji nam je rekao zašto strojevi stoje tamo.

Boris Rauš (arhiva)

– Kako bih blokirao put kad mi još uvijek gradilište imamo pod našom ingerencijom, pa još nije bila primopredaja radova! Radovi nisu gotovi i sve je na sudu. Nemam ja što blokirati put, oni prvo nama moraju platiti što su nam dužni, ali ne mogu to učiniti prije nego što sud odredi koliki je to iznos, odnosno koliko je posla napravljeno. Tako da nitko ne može započeti s radovima dok nije bila primopredaja, nakon što sudski vještak utvrdi točno stanje. Pa ne može netko doći raditi na moje gradilište, a mi čekamo da se izvještači koji dio posla smo odradili. Ako počnu raditi prije nego što se utvrdi stanje, postoji mogućnost da kažu da su napravili nešto što smo mi već prije napravili. Dakle, nema nikakve blokade, nego su naši strojevi na našem gradilištu i bit će dok sud ne presudi, a kakva bude presuda, bit će, to ne možemo znati, ali poštivat ćemo je. Mi tvrdimo da nismo ništa krivi, a Hrvatske vode misle da su oni u pravu. Zato i treba pričekati presudu – ekskluzivno nam je kazao Boris Rauš, a onda nam ustupio i dopis koji je s današnjim danom (četvrtak) preko svog odvjetnika poslao na adresu Hrvatskih voda.

Dopis prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,
Obraćam Vam se u svojstvu punomoćnika društva Bagerkop – Roberto d.o.o. iz Novog Marofa. Pomno prateći rijetko viđeni medijski progon novinarke Jutarnjeg lista, saznali smo da su Hrvatske vode za nastavak posla na Trakošćanskom jezeru angažirale društvo Hidroing d.d. iz Varaždina. Ma da je moj klijent inicirao sudske postupke u cilju da se utvrdi pravo stanje stvari, novinarka si je dala za pravo (koristeći i izvore iz Hrvatskih voda) da presuđuje po kratkom postupku, a njezine deskripcije su ozbiljan pritisak i na sami Sud.
No, ni ovakve manipulacije neće nas spriječiti da na legitiman način dokažemo da je društvo Bagerkop – Roberto d.o.o. pristupilo poslu u dobroj vjeri te da je i te kako bilo kapacitirano da izvrši posao.
Zato Vam ovim pismenom opet ukazujem na činjenicu da primopredaja radova nije obavljena, nije sačinjen okončani obračun, a jednostrani raskid ugovora držimo neosnovanim i nezakonitim. Uz ovo, neosnovano je aktivirana i naplaćena Bankarska garancija. Novinarka tvrdi da se radi o iznosu od 201.000 eura. Budući da materijalna dokumentacija (uz neosnovanu naplatu Bankarske garancije) koja je predana sudskim vještacima ukazuje da društvo Bagerkop – Roberto d.o.o. ima nenaplaćena potraživanja spram Hrvatskih voda, već pismenom od 10. srpnja 2023. godine dao sam Vam do znanja da će se moj klijent koristiti pravom zadržanja odn. retencije. Dakle, dok se ne riješe sva otvorena pitanja, koja su inače prema Posebnim uzancama o građenju, predmetom primopredaje i okončanog obračuna, gradilište u posjed neće biti predano. Ovo tim prije što je i pitanje utemeljenosti jednostranog raskida ugovora također predmetom sudskog postupka.

S poštovanjem, odvjetnik Franjo Šebijan”, stoji u dopisu.

Milan Rezo iz Hrvatskih voda je za HRT rekao da je riječ o nasilnom upadu i smetanju posjeda od strane bivšeg izvođača s kojim je ugovor raskinut. Posjed je u vlasništvu Dvora Trakošćan, odnosno Ministarstva kulture, a tim se putem koriste i Hrvatske vode u projektu izmuljivanja, dodaje Rezo te poručuje da će od bivšeg izvođača zatražiti uklanjanje strojeva, a ako to ne učini slijedi tužba i sudski postupak. Na novinarski upit hoće li intervenirati policija, Rezo odgovara da je sve u rukama institucija.

Podsjetimo, tvrtka Bagerkop Roberto počela je čišćenje prije dvije godine, no zbog kašnjenja radova su im Hrvatske vode otkazale suradnju. Posao je sada dobio varaždinski Hidroing. (ab, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba