Na tom je području izgubljeno između 12.000 i 13.000 života

Na Maclju će se sutra obilježiti Europski dan sjećanjana žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 22.08.2023. zagorjeinternational

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Udruga Macelj 1945. poziva na središnje obilježavanje koje će se održati sutra, 23. kolovoza, na grobnici u Maclju i u Crkvi Muke Isusove. 

Početak komemoracija bit će u 10.30 kod grobnice na Maclju gdje će se održati paljenje svijeća i molitva, a prigodno će se nazočnima obratiti i predstavnici Udruge Macelj 1945. te predstavnici hrvatskih vlasti. Svečanost zatim seli do maceljske Crkve Muke Isusove gdje će svetu misu u 11 sati predvoditi p. Božidar Nagy, postulator kanonizacije bl. Ivana Merza u zajedništvu sa odazvanim svećenstvom. 

Po završetku mise bit će omogućeno razgledavanje spomen-sobe žrtava. 

Inače, Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2020., dan 23. kolovoza postaje Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, te je tako dobio svoj sveopći društveni značaj. 

Utvrđeno je da je komunizam od svih totalitarnih režima ostavio za sobom apsolutno najveći broj žrtava, kako u svijetu tako i u hrvatskom narodu. Gubitak hrvatskog naroda, prema popisu pučanstva 1931. i 1948., u razdoblju prije i poslije Drugog svjetskog rata, iznosi 1,459.040 osoba.

Također, prema izjavama svjedoka zlokobnog poslijeratnog vremena, svoj je život u Maclju izgubilo više od desetak tisuća žrtava (između 12.000 i 13.000). Bili su to razvojačeni zarobljenici, civili, žene i djeca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba