Nakon poništenja natječaja, Hrvatske vode posao dale novom izvođaču - rok za završetak je 100 sušnih dana

Varaždinski Hidroing dovršit će izmuljivanje Trakošćanskog jezera – radovi kreću uskoro

Objavljeno: 19.08.2023. AB

Iako je prema prvim planovima Hrvatskih voda, Trakošćansko jezero već trebalo biti izmuljeno, to se, već smo možda i dosadni u ponavljanju, još uvijek nije dogodilo. Rokovi se stalno prolongiraju, a nedavno je s izvođačem radova zbog kašnjenja, ugovor raskinut. 

Podsjetimo, nakon šest desetljeća taloženja mulja, više od dva milijuna eura vrijedan projekt izmuljivanja bisera Hrvatskog zagorja počeo je potkraj 2021. godine. Tvrtka Bagerkop Roberto počela je čišćenje prije nešto manje od dvije godine, prema prvim procjenama danas smo trebali imati ovdje očišćeno jezero, no ostala je – savana, ističe HRT.

Završili na sudu

Današnjim danom izmuljeno je samo 14 posto jezera, odnosno izvađeno manje od 30 tisuća kubnih metara sedimenta, od predviđenih dvjesto tisuća. Tadašnji izvođač Boris Rauš je tvrdio da je mulja mnogo više od predviđenog. Zbog kašnjenja s radovima Hrvatske su vode s tvrtkom Borisa Rauša raskinule suradnju.

– Mi smo potpisali ugovor i sedam dodataka ugovora s tom tvrtkom i mi smo 3. srpnja naplatili garanciju od 201.000 eura, a sve drugo što će se s njima odvijati je u nadležnosti pravosuđa gdje mi kao Hrvatske vode ne možemo ni zakonski ne smijemo utjecati, rekao je direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu, Milan Rezo.

Hrvatske su vode nakon tog prekida suradnje, sukladno najavama, krajem lipnja raspisale novi natječaj, koji su krajem srpnja poništile.

– Predmetni postupak javne nabave poništen je iz razloga što je cijena pristigle ponude prelazi planirana, odnosno osigurana sredstva naručitelja, navodi se u obrazloženju odluke koju je donijelo Vodogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

Naime, tvrtka HIS jedina se javila na lipanjski natječaj te ponudila 5,6 milijuna eura (bez PDV-a) za radove na nastavku uklanjanja sedimenta, kojeg bi u jezeru bilo nešto više od 200.000 kubika, sudeći prema dokumentaciji. Međutim, u toj istoj natječajnoj  dokumentaciji, procijenjena cijena tih radova iznosila je tek oko 2,5 milijuna eura (bez PDV-a).

Razumna ponuda

HRT pak doznaje da je novi izvođač ovih dana odabran te će izmuljivanje odraditi za spomenutih dva i pol milijuna eura. Riječ je o varaždinskom Hidroingu, iako se na natječaj javila samo tvrtka HIS iz Višnjice i taj je natječaj poništen.

– Nismo mogli prihvatiti ponudu od društva koje se također javilo, HIS Višnjica jer oni su nudili 5,64 milijuna eura u odnosu na našu procjenu od 2,5 milijuna. Ne vjerujem da itko razuman ne bi prihvatio tu ponudu jer se radi o čišćenju jezera i eventualnom uređenju staza, objasnio je Rezo.

HRT tvrdi da će za koji tjedan početi izmuljivanje, a ako vrijeme posluži, iz Hrvatskih voda, dodaju, jamče da će barem dio jezera biti očišćen do kraja godine. Rok za završetak radova je, neslužbeno se doznaje, 100 sušnih dana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba