Objavljene nove snimke nereda

Svi BBB uhićeni u Ateni idu u zatvor, roditelji pišu Plenkoviću: “Doći će do još veće tragedije”

Objavljeno: 14.08.2023. zagorjeinternational

Za svih 105 osoba uhićenih nakon žestokog uličnog sukoba navijačkih skupina pred stadionom AEK-a u Ateni, u kojem je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, određen je istražni zatvor, javljaju grčki mediji, a prenosi Index.

Određivanjem istražnog zatvora za posljednja 33 okrivljenika koji su u nedjelju priznali krivnju zaključen je istražni postupak.

Ranije je objavljeno kako će uhićenici biti raspoređeni u 16 različitih zatvora na grčkom teritoriju. Popisu optuženih naknadno je dodan još jedan Hrvat koji je uhićen kad je autobusnom linijom za odredište u Albaniji pokušao prijeći grčku granicu. Prema policijskom izvješću radi se o bratu jednog od uhićenika. I njemu je određen istražni zatvor.

U nedjelju su grčki suci izdali 41 rješenje o istražnom zatvoru. Osobe koje su obuhvaćene tim rješenjima bit će raspoređene u 16 kaznionica.Navedeno je da će osmorica hrvatskih državljana biti odvedeni u zatvor u Avloni, a šestorica u zatvorsku jedinicu u Koridalosu, koja se nalazi između Atene i Pireja. Preostalih 27 zatvorenika će biti raspoređeno u 14 zatvorskih jedinica.Tendencija je da optuženici budu razdijeljeni u manje skupine koje bi brojale do tri osobe.

U međuvremenu, roditelji uhićenih pisali su i premijeru Plenkoviću.

– Apeliramo na Vas da Vlada RH i Vi osobno žurno putem diplomatsko konzularne mreže učinite sve kako bi hrvatskim državljanima pritvorenim nakon incidenta navijačkih skupina u Ateni, našim članovima obitelji, sinovima, braći, supruzima i očevima, osigurali prije svega sigurnost koja im je na sve načine već sada tijekom istrage ugrožena. Molimo Vas da koristite politički utjecaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj mjeri štiti njihova ljudska prava. Zbog sigurnosti naših pritvorenih mladića, neophodno je da u zatvoru ostanu zajedno, izolirani od drugih zatvorenika. U suprotnom, gotovo je sigurno da će, uz užasan i nepotreban gubitak života mladog Grka za koji izražavamo najdublje žaljenje, doći do još veće tragedije, osvete grčkih navijača i u konačnici dodatne eskalacije sukoba – naveli su.

Roditelji također upozoravaju na izvješće Vijeća Europe, odnosno njegovog Odbora za sprječavanje mučenja, nečovječnog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine, u kojem se žestoko kritizira prenapučenost, korupcija čuvara, premlaćivanja pa i ubojstva zatvorenika u grčkim zatvorima.

Od predsjednika vlade očekuju da razgovara s kolegama u Grčkoj i Europskoj uniji te da zajedno ponude izlaz iz ove “vrlo zabrinjavajuće i komplicirane međunarodne situacije, jednog presedana koji se do sada nikada nije dogodio”. Osim s opasnošću od moguće odmazde u grčkim zatvorima, pritvoreni navijači suočeni su i s medijskom hajkom, poručuju članovi njihovih obitelji. Curenje osobnih podataka u medije smatraju otvorenim pozivom na linč. 

– Željeli bismo Vas upoznati s činjenicom da su njihova osobna imena, zajedno s imenima nas roditelja, brojevima osobnih iskaznica i gradovima u kojima su osobne iskaznice izdane, izašli u grčkim medijima. Pritom su precrtana sva imena grčkih zatvorenika kako ne bi bila vidljiva. Objavljena je također osobna karta mladića od 19 godina uz navod da se radi o ubojici Grka, iako on s ubojstvom nema nikakve veze – ističu.

Sve gore navedeno ukazuje na vrlo nepravedan tretman i suđenje, smatraju potpisnici pisma, koji su nešto ranije od pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter također zatražili da poduzme sve potrebne radnje ne bi li pritvorenim navijačima bili zajamčeni sigurnost i pravično suđenje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba