Kako se nositi sa zujavim napasnicima

Top 4 mjesta u vašoj kući koja komarci doslovno obožavaju!

Objavljeno: 11.08.2023. zagorjeinternational

Svi mi volimo izaći iz kuće na zrak tijekom ljetnih vremena, no ta mala zujava stvorenja nerijetko nam zagorčavaju život. Znamo već dobro da je riječ o komarcima. No stručnjaci kažu da se često mogu probiti i u zatvoreni prostor i nastaniti se u mračnim i vlažnim kutovima vaše kuće  

– Kako vrijeme postaje toplije ili hladnije, insekti svih vrsta potražit će utočište u vašem domu. Provjerite da nema rupa, pukotina ili neželjenih praznina oko ulaza i zidova vašeg doma. Vrata, poklopci za prozore i mrežna vrata mogu spriječiti insekte da uđu u dom – objašnjava entomologinja Emma Grace Crumbley.

Koja četri mjesta u vašoj kući komarci najviše vole pročitajte u nastavku

Kuhinja

Komarci najčešće ulaze u dom kroz otvorene prozore, vrata i razne pukotine. Međutim, oni će brzo gravitirati prema bilo kojem dijelu u kući koji ima stajaću vodu, čineći vašu kuhinju glavnim mjestom za njihovo okupljanje.

– Potencijalna mjesta razmnožavanja u vašoj kuhinji uključuju područja sa stajaćom ili ustajalom vodom, kao što je iza ili ispod vašeg hladnjaka (ako curi), ispod sudopera, ili u posudama s vodom za kućne ljubimce.Održavanje ovih područja čistima i bez vode (ili, u slučaju zdjelica za kućne ljubimce, čestim mijenjanjem vode) može smanjiti broj komaraca koji se izlegu i motaju po vašoj kuhinji – navodi Crumbley.

U blizini biljaka

Crumbley kaže da sobne biljke koje su previše zalivene također mogu privući komarce, pogotovo ako su blizu otvorenih prozora.

– Održavajte sobne biljke i redovito provjeravajte razine vode. Pobrinite se da svoje sobne biljke držite na područjima s odgovarajućom sunčevom svjetlošću kako biste regulirali njihov unos vode (biljke u sjenovitim, tamnim područjima duže će zadržati stajaću vodu – to može privući komarce i uzrokovati da vaše biljke razviju trulež korijena) – upozorava ona.

Kupaonica

Komarci trebaju stalnu stajaću vodu kako bi u nju položili svoja jaja. Oštećene cijevi u kupaonici ispod umivaonika, iza tuša ili negdje drugdje mogu stvoriti bazene stajaće vode u vašem domu.

Tamni kutevi

Crumbley kaže da se komarci mogu sakriti u zatvorenom prostoru u svim mračnim i vlažnim kutovima doma – na primjer, iza zavjesa, ispod namještaja ili unutar ormara i skladišnih prostora. Ona preporučuje redoviti pregled i čišćenje ovih prostora u kojima se komarci mogu sakriti ili polagati jaja.

– Koristite usisivač s nastavkom za pukotine kako biste dosegnuli teško dostupna mjesta. Uz to, razmislite o korištenju mreža protiv komaraca ili mreža preko prozora i vrata kako biste spriječili komarce da uđu u kuću- savjetuje Crumbley.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba