Prilikom izrona iz dubine od 50 metara nastradala predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora

TRAGEDIJA: Loš dan na moru – dvije strankinje poginule roneći u Jadranu, na muškarca naletio gliser

Objavljeno: 10.08.2023. zagorjeinternational

Dvije osobe preminule su jučer nakon ronjenja. Slovakinja je nastradala kod Korčule, a Slovenka kod otoka Sušca.

– U poslijepodnevnim satima, točnije oko 14.30 u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjenja na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primijećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini. Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti – potvrdila je za Morski HR Andrijana Biskup iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave, prenosi 24sata.

A samo četiri sata kasnije i 23 nautičke milje jugozapadno dogodila se nažalost identična tragedija.

– Istog dana, oko 18.30 sati dvoje državljana Slovenije, muška osoba u dobi od 64  i ženska osoba u dobi od 46 godina s ronilačkom opremom su ronili na predjelu otoka Sušac, općina Lastovo. Prilikom izrona s dubine od oko 50 metara, prvo je izronila ženska osoba, a nakon nje i muški ronilac koji ju je zatekao kako pluta bez svijesti – kazuje za Morski.hr Andrijana Biskup.

U međuvremenu, Slovenski ronilački savez objavio je da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza

– Želimo objaviti tužnu savjest da je Irena Čok umrla dok je ronila na Sušcu. Bila je predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza, a prije svega bila je vrlo predana ronjenju, posebno podvodnoj fotografiji, gdje je bila i državna prvakinja. Ireninom smrću slovensko ronjenje puno je izgubilo. U ime Slovenskog ronilačkog saveza i moje osobno ime želim izraziti iskrenu sućut svim njegovim ljudima, a posebno Borutu – napisao je predsjednik Slovenskog ronilačkog saveza Mitja Slavinec povodom tragičnog gubitka.

U akvatoriju Červar Porta u srijedu oko 15 sati došlo je do naleta plovila na 59-godišnjeg ronioca. Muškarac je prevezen u pulsku bolnicu, gdje su utvrdili da je teže ozlijeđen. Gliserom njemačkih oznaka upravljao je 57-godišnji njemački državljanin, a prema dosad dostupnim informacijama ronilac je u trenutku nesreće obavljao sportski ribolov bez vidljivo istaknute plutače.

Policija u suradnji s Lučkom kapetanijom nastavlja utvrđivati okolnosti nesreće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba