Ovo će još više naljutiti građane:

Javni bilježnici podižu cijene, za neke usluge čak do 150 posto

Objavljeno: 10.08.2023. zagorjeinternational

Ministarstvo uprave i pravosuđa predložilo je izmjene pravilnika o javnobilježničkim tarifama, čime će one poskupjeti u prosjeku 25 posto, te sve uputilo u javno savjetovanje.

Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja se kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje.

Angažman prema strankama

Poskupljenje objašnjavaju ovako: javni bilježnici moraju biti više angažirani prema strankama i rade sve složenije i dugotrajnije poslove.

– Zbog nesporne činjenice da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile u odnosu na vrijeme donošenja Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi, uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama te je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije, potrebno je pristupiti izmjenama vrednovanja pojedinih javnobilježničkih radnji. Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja se i zbog usklađenja s propisima koji su stupili na snagu od njegovih posljednjih izmjena – piše u sažetku prijedloga.

25 posto skuplje

– Predložene izmjene u navedenom smislu predstavljaju uravnotežena rješenja koja za pojedine javnobilježničke radnje povećavaju pripadajuću nagradu u prosjeku za 25 posto, ali istodobno onemogućuju kumulaciju nagrada odnosno ograničavaju nagrade za više javnobilježničkih radnji prema vrijednosti pravnog posla te preraspodjeljuju i šire platne razrede prema vrijednosti posla kod sastavljanja akata i potvrde privatnih isprava što pogoduje strankama, vodeći računa i o činjenici da se ne radi o višekratnim izdacima stranaka – stoji u sažetku prijedloga.

Udvostručenje

U prijedlogu stoji kako se za 100 posto povećava nagrada za usmeno davanje pravnih savjeta na zahtjev stranaka. Obrazloženje je – Kako bi se ova službena radnja po svojoj nagradi približila istovrsnoj nagradi odvjetnika, uvažavajući činjenicu da su i javni bilježnici i odvjetnici profesije koje pružaju pravnu zaštitu i djeluju kao jamci pravne sigurnosti – navode u sažetku.

Za 25 posto se povećavaju nagrade za podnošenje prijave za upis u zemljišne knjige. Razlog za to je povećani angažman javnih bilježnika u provjeri podobnosti isprava za provedbu upisa, stoji u prijedlogu. Upis u zemljišne knjige koštat će 13,30 eura, umjesto 10,64 eura.

Svaki dodatni 2,66

Novi list prenosi kako će ovjera prijepisa ili fotokopije dokumenta poskupjet će za 1,33 eura, s 3,99 na 5,32 eura. A ako netko treba više primjeraka, svaki dodatni primjerak se naplaćuje 2,66 eura.

Izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja koštalo bi 13,30 eura umjesto dosadašnjih 5,32 eura, što je 150 posto skuplje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba