Otok života ima samo jednu stanovnicu - što mislite, prima li turiste?

Baka Prospera već 80 godina vjerna je čuvarica ovog skrivenog dragulja

Objavljeno: 10.08.2023. zagorjeinternational

Između Kleka i Pelješca, u prekrasnom Malostonskom zaljevu, nalazi se idilični Otok Života. Na ovom otoku živi samo jedna stanovnica, Prospera Pavić. Prije više od 80 godina, ona je pronašla svoje utočište na ovom posebnom mjestu i od tada je njegova odana čuvarica. 

Na otoku je preživjela dva razorna rata i danas uživa u miru. Jedina veza s kopnom su joj sin i unuka, koji je povremeno posjećuju. Njezin život na otoku je bio najživopisniji tijekom 80-ih godina, kada je na tom mjestu djelovalo dječje odmaralište “Radosno djetinjstvo – naša djeca”.

Otok, koji je u kartama upisan kao Govanj ili Govan, prostire se na svega 0,011 četvornih kilometara, no kroz godine je na njemu izgrađeno ukupno 11 javnih i privatnih objekata. Dužina obale mu je oko 400 metara te je na njemu očuvana samo jedna kuća – navodi Danas.hr

Osim spomenutog odmarališta za djecu imao je i skladište za brodove, a neke je objekte splitski Institut za istraživanje mora koristio za istraživačko-znanstvene radove. Kroz posljednjih sto godina mijenjao je nekoliko vlasnika. Prvo je pripadao obitelji Bandur iz Malog Stona, a onda ga je kupio Dubrovčanin, inače imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac. Od Drugog svjetskog rata u vlasništvu je države.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba