Fer nagodba?

U zamjenu za Maksimir, Crkva dobiva 11 građevinskih zemljišta po Zagrebu

Objavljeno: 04.08.2023. zagorjeinternational

Umjesto povrata zemljišta oko maksimirskog stadiona, čiji je vlasnik Crkva, država će od privatnih vlasnika otkupiti parcele na kojima će se moći izgraditi vjerski objekti.

Vlada je početkom srpnja Maksimir i Poljud proglasila prvim sportskim građevinama od nacionalnog interesa, čime je omogućila sufinanciranje njihove rekonstrukcije ili gradnje novcem iz državnog proračuna. U iduće dvije godine za sportske građevine osigurano je 27 milijuna eura, a novac će se dijeliti na pozivnom natječaju, piše 24sata.

No prije gradnje, Vlada je odlučila stvoriti određene preduvjete. Jedan od njih je i riješiti pitanje vlasništva parcela na kojima bi se trebao graditi novi stadion i objekti uz njega.

Naime, na dijelu zemljište gdje se nalazi stadion, vlasnik je Grad Zagreb, no svi ostali objekti koji se nalaze uz stadion nalaze se na zemljištu Katoličke crkve koja traži povrat, odnosno naknadu tih parcela.

Ministar graditeljstva Branko Bačić pronašao je način kako bi se Crkva obeštetila za svoj dio, čime bi Grad dobio čiste papire.

Crkva je u Maksimiru vlasnik oko 300 tisuća četvornih metara zemljišta koje je privedeno namjeni i nema povratka u naturi što Crkva ni ne zahtijeva. Samim time, država je Crkvi dužna financijski nadoknaditi ili joj mora dati zamjenske nekretnine.

Odgovor Vlade ide u smislu da će se Crkvi dati 11 parcela po gradu čime bi Maksimir bio oslobođen zabilježbi, a Crkva bi time dobila 11 novih lokacija namijenjenih za izgradnju vjerskih objekata.

Zemljište je, kako su za N1 rekli u Vladi, uglavnom u privatnom vlasništvu, država će ga otkupljivati od privatnih vlasnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba