Katastrofalno stanje u Sloveniji, zbog poplava suspendirali i vinjete

STIŽE NEVRIJEME: DMHZ objavio upozorenje – dolazi olujni vjetar praćen tučom

Objavljeno: 04.08.2023. zagorjeinternational

Postupno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, već ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim krajevima, a do kraja dana proširit će se i na veći dio zemlje, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda . Pljuskovi i grmljavina mjestimice će biti jače izražen praćeni obilnom oborinom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izražene pljuskove na udare jak i olujan.  

Zbog kiše i grmljavinskog nevremena DHMZ je upalio narančasti alarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju te zbog grmljavinskog nevremena za splitsku regiju, piše Jutarnji.

Obilne kiše, koja od četvrtka navečer stvara neugodnosti u nekim dijelovima Slovenije, brojne vatrogasne snage na djelu su cijelu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih postrojbi. Ljudi su morali biti evakuirani iz tri kampa. Ponegdje u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava, prenosi Delo.

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći.

Mnoge ceste su zatvorene zbog posljedica nevremena, poplava, nanosa pijeska i blata te odrona. Zatvorene su Gorenjska autocesta, čvor Lesce prema Karavankama, te Gorenjska autocesta, čvor Brnik prema Ljubljani.

Trenutačno je zbog poplava i velikog broja zatvorenih cesta promet na gorenjskoj autocesti između Kranja i čvora Ljubljana – Brod dopušten i za vozila bez vinjete, javlja 24ur.

Neprohodne su ili slabo prohodne i neke okolne ceste, priopćeno je iz općinske civilne zaštite. Mole se građani da napuste svoje domove samo u hitnim slučajevima.

– A ako morate putovati, činite to pažljivo, prateći upute interventnih timova na terenu. Situacija se mijenja, očekuju se daljnje oborine, stoga pratite lokalne medije, putem kojih ćemo vas nastojati redovito informirati – pozvali su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba