Gdje vi ove godine provodite godišnji, na moru, u toplicama ili nešto treće?

Više od trećine Hrvata nema novaca ni za tjedan odmora dalje od kuće, no unatoč tome broj dolazaka raste

Objavljeno: 03.08.2023. zagorjeinternational

Godišnji odmor proveden na moru želja je mnogih, no koliko Hrvata si zaista može priuštiti barem tjedan dana odmora na Jadranu?

Od sredine srpnja, kada je sezona u punom jeku, cijene smještaja porasle su i za 30 posto, a neki ih dižu i neopravdano.

Rast cijena

Ukoliko za primjer uzmemo relaciju od Zagreba do Dalmacije, troškovi putovanja penju se do minimalno 100 eura. Tu su cestarina i gorivo, a isti trošak mora se uzeti u obzir i za povratak.

Ukoliko želite putovati do otoka, tu se cijena još dodatno povećava jer se u obzir mora uzeti i cijena karata za trajekt.

Ako četveročlana obitelj na tjedan dana želi otići na more, za smještaj će trebati izdvojiti minimalno 1000 eura, a tu su još i ostali troškovi.

Prema podacima Eurostata za ovu godinu 28,6 posto građana Europske unije nije si moglo priuštiti tjedan odmora izvan kuće. Najviše Rumunja, 62,5 posto. Nešto manje od polovine Grka također nije moglo na tjedan odmora izvan kuće, kao i nešto više od 40 posto Bugara, Hrvata i Mađara. U Luksemburgu, Švicarskoj i Islandu manje od 10 posto ljudi nema dovoljno novca za odmor izvan kuće, piše Poslovni.

Moglo bi se reći kako su legendarni Črleni lajbeki svojom šaljivom pjesmom `Ja ove lete nejdem na more` predstavljenom prije koju godinu predvidjeli sudbinu mnogih Hrvata.

“Ja ove lete nejdem na more, ja ove lete nejdem na Vir, pri klijeti bum ostal i gdoj mi kaj more, pri klijeti bum ostal i tuj bu mi mir“ veli dio pjesme kojoj su se mnogi dobro nasmijali.

Rast broja dolazaka

Unatoč tome, brojke dolazaka rastu te je hrvatski turizam u prvih sedam mjeseci ostvario rast od 10 posto u dolascima, a samo u srpnju ostvareno je 29,5 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je od siječnja do kraja srpnja ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima, odnosno izjednačenje rezultata u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Samo u srpnju u Hrvatskoj  je ostvareno ukupno 4,8 milijuna dolazaka i preko 29,5 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 3 posto u dolascima i izjednačenje rezultata u noćenjima, odnosno rast od 2 posto u dolascima ako govorimo o srpnju 2019.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba