Bila je influencerica koju je pratilo svakodnevno 11.000 ljudi

Veganka (39) umrla od gladi – nije jela ništa osim sirovih biljnih namirnica, niti je pila vodu

Objavljeno: 02.08.2023. zagorjeinternational

Britanski mediji prenijeli su vijest kako je preminula influencerica Zhanna Samsonova. Ruskinja je imala 39 godina i navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti. Godinama je na društvenim mrežama zagovarala vegansku sirovu hranu. Jela je voće, klice suncokretovih sjemenki, voćne smoothije i sokove. Isto tako bilo je dana i kada je bila na ‘suhom postu’, te nije ništa jela, a u organizam nije unosila ni nikakvu tekućinu.

Influencerica Zhanna nije pila vodu čak šest godina, već je konzumirala samo sokove od voća i povrća. Njen svakodnevni život pratilo je više od 11.000 ljudi, a posljednjih 17 godina putovala je Azijom. Umrla je u Maleziji 21. srpnja, piše Večernji list.  

Njena majka Vera je za ruske medije rekla kako je influencerica oboljela od infekcije slične koleri, a bolest se pogoršala zbog njene ekstremno restriktivne prehrane. Vera je izjavila i kako još nisu uspjeli njeno tijelo vratiti u Rusiju kako bi ustvrdili točan uzrok smrti, te da ona nije podržavala dijetu svoje kćeri već ju je pokušala uvjeriti da bi trebala usvojiti uravnoteženije prehrambene navike. Zhanna je to odbila.

Influencerica je dijelila s pratiteljima videe u kojima je pokazivala ono što je jela. S veganstva je u jednom trenutku prešla na isključivo sirovu hranu, a izbjegavala je i proteine. S vremenom su mnogi primijetili da postaje sve mršavija.  

– Unatoč tome što kuham otmjena sirova jela, sama se hranim vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina – izjavila je jednom prilikom.  

Jedan njen prijatelj opisao je u kakvom je stanju bila.  

– Bilo je zastrašujuće gledati je, da budem iskren, ruke su joj bile poput onih moje dvanaestogodišnje sestre – izjavio je.  

Zhanna je 15 godina bila na veganskoj prehrani, a nekada bi pojela i ribu i mliječne proizvode. No, počela je izbacivati sve više namirnica te je tvrdila da je njeno zdravlje savršeno jer jede samo sirove biljne namirnice. Kada se prvi put nakon devet godina vratila u Rusiju 2021. odmah je oboljela od koronavirusa, a tvrdila je da se izliječila ‘suhim postom’.  

– Bolest se postupno počela povlačiti, svakim danom prakticiranja suhog posta bilo mi je sve bolje i bolje… Najkritičnije je iza mene i pobijedila sam ovu bolest iako na nekonvencionalan način koji mnogi osuđuju – izjavila je tada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba