Posebno 'bolna' tema u Zagorju

Ovog su se godinama pribojavali svi europski vinari. Od prosinca ćemo znati točno koliko koja butelja ima sumpora

Objavljeno: 28.07.2023. zagorjeinternational

Prošlo je više od dva desetljeća otkako su u EU usvojene oznake sastojaka i nutritivnih informacija za pakiranu hranu. Unatoč prvim pregovorima krajem 70-tih, proizvođači alkoholnih pića uspjeli su izbjegavati navođenje sastojaka i podataka o nutritivnoj vrijednosti na etiketama boca. Za vinare ta era završava 8. prosinca kad na snagu stupaju novi propisi označavanja, javlja Decanter.

Svako vino koje se prodaje u EU-u, koje je proizvedeno ili označeno nakon tog datuma, morat će zakonski prijaviti sve sastojke dodane u proizvodnji, od sumpornog dioksida, preko komercijalnih kvasaca, šećera, kiselina, bojila do ostalih aditiva, a koji se nalaze u gotovom vinu. 

Osim toga, morat će se dostaviti potpune informacije o hranjivim vrijednostima, kao što dostavljaju proizvođači svih prerađenih prehrambenih proizvoda, pa će se na deklaracijama vidjeti koliko vino ima šećera, ugljikohidrata i kalorija u 100 mililitara. Pitanje je sada postavlja li to europske vinare u neravnopravan položaj s američkim, australskim, novozelandskim i drugim vinarima u čijim zemljama nema takvih propisa, prenosi Kult Plave Kamenice

Nadalje, europski vinari moraju se pripremati već sada jer će promjene morati primijeniti u manje od pet mjeseci. Zasad se zna da će vinari imati puno veću slobodu u izboru kako prezentirati informacije o vinu nego što to imaju proizvođači drugih prehrambenih proizvoda. Na etiketi će biti obvezno navesti udjel alkohola, potencijalne alergene, veličinu boce i energetsku vrijednost. Podaci o nutritivnoj vrijednosti i aditivima moći će biti navedeni online, a na boci će biti QR kod putem kojeg će kupci moći direktno doći do tih podataka. Na web stranicama s podacima o sastavu vina neće smjeti biti drugih podataka, reklama niti će se s tih stranica smjeti prikupljati podaci. Od svih dodanih sastojaka u vinu samo će se sumpor morati naznačiti na etiketi i to ako prelazi 10 miligrama po litri. U tom slučaju na etiketi će pisati “sadrži sulfite”

Od 8. prosinca 2023. izostavljanje ili lažiranje informacija tretirat će se kao prijevara potrošača. S novim izazovima suočit će se i trgovci vinima, prodavači i sommelieri, jer bez barem površnog poznavanja procesa proizvodnje vina, nije lako razumjeti što koji sastojak uopće radi u vinu, zašto je dodan i što njegova prisutnost znači za vino.

Oni realniji kažu da ne strahuju, jer kupci ni sada ne ulaze u prevelike detalje na deklaracijama kad kupuju hranu u trgovinama. Ako se oko novog označavanja vina ne nastane previše nesporazuma u javnosti, smatraju da sve bi moglo biti lakše nego ranije, zbog veće transparentnosti. Uglavnom, novi propisi najveća su promjena u propisima o označavanju vina u više od stoljeća, točnije otkad je Francuska 1935. uvela sistem apelacija. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba