Drugu godinu zaredom opravdava titulu “Grad za mlade“

Čakovec s 10.000 eura financira devet projekata koje su odabrali mladi

Objavljeno: 26.07.2023. zagorjeinternational

Grad Čakovec drugu godinu zaredom pokazao je da je u pravom smislu te riječi spreman nositi titulu “Grada za mlade”, omogućivši svojim mladim sugrađanima da participiraju u Proračunu te kreiraju i realiziraju programe koje žele vidjeti u svojoj zajednici.

Grad Čakovec u svom je proračunu za ovu godinu predvidio 10.000 eura, svim udrugama, ustanovama i drugim organizacijama civilnog društva te neformalnim skupinama mladih za prijavu programa i projekata koji doprinose podizanju kvalitete života mladih na području grada.

Vrlo uspješan

Proveden je Javni poziv korisnicima proračuna Grada za dostavu prijava za financijske potpore projektima i programima namjenjenima zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Čakovca za 2023. godinu, a u cilju donošenja participativnog proračuna za mlade. Takav proračun vrlo je uspješan mehanizam identificiranja i ostvarivanja potreba mladih jer njime lokalna samouprava bolje odgovara na njihove potrebe, promiče demokratsku i socijalnu uključenost, osigurava učinkovitiju potrošnju proračunskih sredstava te pokazuje da su mladi vrlo važni dionici u zajednici.

Čakovečki mladi će volontirati, besplatno se baviti sportom, družiti se za lakši prelazak iz osnovne u srednju školu, učiti o odgovornosti u online svijetu i drugo.

Projekti

S naglaskom na podršku rada s mladima, klubovima za mlade, savjetovalištima i centrima za mlade, aktivno sudjelovanje mladih u društvu te podršku projektima i programima usmjerenima prema mlađoj populaciji, odabrano je ukupno devet vrijednih projekata, a to su projekti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Gospodarske škole Čakovec, Platforme za društveni centar Čakovec, Obiteljskog centra Područne službe međimurske, Nogometnog kluba “Međimurje” Čakovec, Socijalne zadruge Humana Nova i Ženskog nogometnog kluba “Međimurje” Čakovec.

Sredstva u iznosu od 1500 eura dodijeljena su za četiri programa, “Aktivni mladi za svjetliju budućnost” Gospodarske škole, “AI Guardians: Mladi za odgovorno korištenje umjetne inteligencije” Platforme za društveni centar, “Odgovorni online” Obiteljskog centra i “Popularizacija sporta i ženskog nogometa” ŽNK “Međimurje”. Iznos od 1000 eura ići će za projekte “Specijalni trening za dječake od 15 do 19 godina” NK “Međimurje” te “Mladi – nositelji društvenih promjena” i “Korak u društvo mladih sa životnim izazovima” Humane Nove. Prošlogodišnjim nositeljima ovog poziva te provoditeljima programa volontiranja za mlade, čakovečkoj Gimnaziji J. Slavenskog, ove se godine dodjeljuje ukupno 1000 eura, točnije po 500 eura za dva projekta – “Virtualna stvarnost” i “Školsko volontiranje”.

Spomenimo kako je opći cilj ovog Javnog poziva podizanje kvalitete života mladih na području Grada, a posebni ciljevi poticanje mladih na preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i rješavanju pojedinih društvenih problema, podizanje razine informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima te o programima i uslugama koje im se nude u lokalnoj sredini, smanjenje svih oblika nasilja nad i među mladima, očuvanje mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti mladih, prevencija svih oblika ovisnosti, poticanje organizacija civilnog društva, ustanova i drugih dionika društvenog života u smjeru poboljšanja uvjeta za zadovoljavanje potreba mladih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba