LAZ BISTRIČKI: U Područnoj školi vrijednoj 1,5 milijuna eura preostalo samo montiranje opreme i uređenje okoliša

“Mi smo sanjali, maštali, nismo htjeli odustati, htjeli smo tu novu školu i eto, san je dosanjan”

Objavljeno: 21.07.2023. zagorjeinternational

Područna škola u Lazu Bistričkom koja je teško stradala u potresu uskoro će otvoriti svoja vrata učenicima. Bit će to ista škola, na istom mjestu, ali potpuno nova zgrada. U napredovanje radova, koji su gotovo završeni, uvjerili su se iz Krapinsko – zagorske županije, koja je osnivač škole. Na jesen će ovdje u školu krenuti 30-ak učenika, koji su proteklu godinu svoje škole obaveze izvršavali u Vatrogasnom domu. Treba napomenuti kako je škola zgrada predviđena za čak 60 učenika.

Županijska pročelnica Vlatka Mlakar iskoristila je priliku za prisjetiti se samih razloga početka ovog projekta, kao i tijeka radova.  

Više projekta

– Temeljem javnog poziva vraćanja u ispravno radno stanje infrastrukture u području obrazovanja za javne zgrade koje su oštećene u zagrebačkom potresu još u studenom 2021. godine potpisan je ugovor o uklanjanju i izgradnji zamjenske zgrade. Ukupna vrijednost ugovora iznosila je 1.495.000 eura od toga se iz Fonda solidarnosti financira 1.123.000 eura, dok su 371.000 eura sredstva KZŽ. Uz to što su provedene aktivnosti izrade geodetskih elaborata, projektno tehničke dokumentacija za rušenje i za izgradnju, pokriveni su troškovi prilagodbe prostora za vrijeme izvođenja radova – kazala je pročelnica Mlakar.

Tijekom obilaska predstavnici mediji su se mogli uvjeriti u kvalitetu radova, ali također vidjeti jednu stvar koja za sada još nedostaje, a to je oprema školskog pribora.  

– Sva oprema je pristigla, vrijednost je 75.000 eura i ona će tijekom kolovoza biti dopremljena. Sada je skladištena u matičnoj školi i bit će montirana kako bi se s prvim danom nastave mogao provoditi odgojno – obrazovni proces, odnosno montirat će se pametne ploče, projektori, opremit će se učionice klupama i ormarima – pojasnila je pročelnica Smičić Slovenec.

 

Važnost škole za mjesto Laz najsvjesniji je načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Budućnost

– Dvije i pol godine, uistinu je bilo tu mukotrpnih trenutaka, bilo je i dilema među mještanima hoće li ta škola zaživjeti ili će se preseliti u matičnu školu. Tako da smo mi ispunili svoje obećanje, a naselje Laz je drugo po redu po veličini u Općini Marija Bistrica i kontinuitet i priljev djece nije upitan. Ono što je napravljeno s ovim današnjim danom ima i svoju budućnost – poručio je načelnik Milički te uputio posebnu zahvalu DVD-u u čijim prostorija se održavala privremena nastava.

Naravno, najzadovoljniji privođenja radova kraju je ravnatelj škole Dominik Karajić.

– Za nas je ovo veliki događaj pa sam izuzetno zahvalan svima koji ste danas došli podijeliti ovu sreću s nama. Mi smo sanjali, maštali, nismo htjeli odustati, htjeli smo tu novu školu i eto, danas je san dosanjan i to do te mjere da nismo čak mogli sanjati da će biti ovako lijepa i izvana i iznutra. Oprema koja stiže je po najmodernijem standardu, učenici će moći raditi u stvarno zavidnim uvjetima – poručio je ravnatelj Karajić.

Ponovno izgrađena škola nije jedina na području KZŽ u koju se je ulagalo u proteklom razdoblju te se je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek prisjetila i drugih projekata iz obrazovne domene.  

– Vodimo se idejom obrazovne politike dostupnosti i jednakih uvjeta kako u matičnim tako i u područnim školama. Upravo viđeni tom idejom tijekom mandata smo izgradili i obnovili više škola, od područne škole Stipernica i nove škole u Martinišću do škole u Gorjakovom, a sada se nalazimo u prekrasnoj i modernoj zgradi u Lazu Bistričkom. Važno je naglasiti, kako je ova škola dobro pozicionirana što se tiče učenika s potencijalnim rastom – kazala je zamjenica Petek koja je dodatno pojasnila kako područne škole nisu samo tu zbog obrazovanja, već su one centri kulturnog i društvenog života u mjestima diljem županije.

Sinergija

O tome koliko je proces obnove nakon potresa može posvjedočiti rektor svetišta Marija Bistrica, budući da se je i on susretan s njim kod obnove sakralnih objekata.  

– Potpisivanje ugovora je bio najjednostavnija dio u ovom jako složenom procesu. Potrebno je bilo napraviti više projekta, a sve je to trebalo učiniti jako brzo s obzirom na to da su sredstva iz EU fondova istjecala. Ostalo je vrlo malo vremena za izvođenje samih radova i oni koji su ih radili su stvarno trebali učiniti veliki trud da bi u najkraćem mogućem roku škola izgradila – kazao je rektor Matošević čestitajući svima koji su na bilo koji način sudjelovali na projektu. Uz to, rektor je naglasio kako se opet pokazalo da je najvažnija sinergija, jer zajedništvom se puno toga može učiniti.

Ovo nije bio prvi, ali niti zadnji obilazak radova u ovoj područnoj školi, a zadovoljstvo do sad učinjenim nije krio župan Željko Kolar.- Jako sam zadovoljan što smo danas ovdje mogli podijeliti prvi puta slike novoizgrađene škole u Lazu. Škola je prekrasna, ne zna se da li je ljepša izvana ili iznutra. Ono što nam je još potrebno malo je urediti okoliš, posaditi neka stabla, označiti parking mjesta. Sa Općinom smo dogovorili, Županija će kupiti nove golove, novi proizvod sa zaštitom obloge oko golova zbog zaštite djece. Veselim se otvaranju prvi dan škole, 4. rujna – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba