Politička prepucavanja uoči izvanredne sjednice koju zahtjeva predsjednik RH došla do vrhunca

MILANOVIĆ: Nisam ni na čijoj strani, dao sam im ključ dvorane’ da igraju na koš

Objavljeno: 20.07.2023. zagorjeinternational

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović napravio presedan korištenjem ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio, odnosno upućivanjem zahtjeva za izvanredno zasjedanje Sabora, strasti na političkoj sceni se ne smiruju. Na dnevni red će tako doći dvije točke, ona o poduzimanju potrebnih mjera kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti te utvrđivanje koje su institucije i osobe odgovorene za financijske štete nanesene HEP-u u aferi ‘plin’. Obje točke obvezuju Vladu na poduzimanje mjera u roku od 15 dana.  

Prvi na zahtjev predsjednika je odgovorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je potvrdio sazivanje izvanredne sjednice za 21., 22., i 23. srpnja te je zastupnicima uputio poziv, piše Jutarnji list.

– Očekujem da će predsjednik RH biti nazočan i obrazložiti svoje prijedloge na sjednici Sabora koja počinje u petak u 9 i 30 sati – rekao je Jandroković koji je ovom prilikom istaknuo kako je evidentno da je predsjednik ušao u ‘deal’ s oporbom.

Hitno rješenje

Nije bilo potrebno dugo čekati odgovor saborske oporbe pa je tako prilikom svečane sjednice Općinskog vijeća u Krapinskim Toplicama, Siniša Hajdaš Dončić napravio osvrt na probleme zbog kojih je predsjednik uputio zahtjev.

– Ne funkcioniranje jedne razine vlasti u Hrvatskoj, dakle deseci i deseci građana i poduzetnika ne mogu riješiti određene upise, od registracije ili otvaranje tvrtki ili zemljišno knjižne uključke. Sustav je paraliziran, govorimo o štrajku u pravosuđu koji treba riješiti, a vidimo da Vlada, odnosno Andrej Plenković, to nije u stanju riješiti u proteklih 45 dana. Uloga predsjednika je da sve tri razine funkcioniraju i mislim da je postupio apsolutno ispravno. S druge strane, imate aferu koja se gura pod tepih i gdje je ljudskom glupošću i mogućim kriminalom, učinjena velika materijalna šteta Hrvatskoj elektroprivredi – poručio je Hajdaš Dončić dodavši objašnjenje kako je upravo Vlada dokapitalizirala HEP novcem poreznih obveznika.

Na novinarsko pitanje ako se time predsjednik RH svrstao na stranu oporbe, Hajdaš Dončić je odgovorio:

– Ne, on se svrstao u Hrvatsku koja normalno razmišlja i koja ima zdravi razum. Imate ljude sa zdravim razumom i političke manijake. Što se tiče, SDP-a, mi dolazimo na sjednicu, nadam se da će i druge političke stranke pokazati političku odgovornosti i doći na sjednicu. To im je radno mjesto – zaključio je Hajdaš Dončić uz što je dao svoju procjenu kako je ‘loptica’ sada na igračima iz sjene koji podržavaju HDZ, a koji sada moraju početi razmišljati svojom glavom.  

‘Ovo nerado radim’

U Krapinskim Toplicama je bio i predsjednik Zoran Milanović koji je ovim putem izrazio kako nevoljko saziva izvanrednu sjednicu Sabora.

– Ovo radim nerado i ne da bi u tome uživao. Ono što je bio primarni cilj sazivanja je postao sekundarni. Naime, HEP je kao prvotni glavni problem, sada zamijenio štrajk u pravosuđu koji je glavni destabilizirajući faktor u Hrvatskoj. Na zahtjev oporbe, što nije tajna, sam uputio zahtjev za izvanrednom sjednicom bez da se stavljam na bilo koju stranu. Dao sam im ključ ‘dvorane’ kako bi igrali na koš – slikovito je objasnio predsjednik Milanović te dodao kako po njegovom mišljenju u parlamentu nije mjesto predsjedniku države. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba