Promiču hrvatsku kulturu u Sjedinjenim Američkim Državama

VIRJE KRIŽOVLJANSKO: Ansambl “Nova nada” iz Detroita posjetio mjesto porijekla njihovog utemeljitelja

Objavljeno: 18.07.2023. zagorjeinternational

S ciljem očuvanja i promicanja hrvatske kulture u Sjedinjenim Američkim Državama, na inicijativu Stevea Talana, porijeklom iz Virja Križovljanskog, u Detroitu je 1995. godine osnovan Hrvatski folklorni ansambl “Nova nada“, a proteklih godina ansambl njeguje pjesme i plesove iz svih krajeva Republike Hrvatske te običaje i tradiciju Hrvata iz susjednih zemalja.

Ovogodišnji susret održan je prošle subote u dvorani DVD-a Virje Križovljansko. Sudionike susreta na samom početku pozdravio je Teodor Vočanec. Uz glazbenu pratnju tamburaša publici su se prvo predstavile članice folklorne grupe KUD-a općine Cestica, a nakon dužeg vremena nastupile su članice vokalne skupine Križarice.

U drugom dijelu programa predstavio se Hrvatski folklorni ansambl “Nova nada“ iz Detroita, a u ovom dijelu na repertoaru su bile pjesme ‘Djevojčica je ruže brala’, zatim ‘Ovako se štrudla radi’ i ‘Zagorska polka’.

S desetak pjesama potom se predstavila tamburaška sekcija KUD-a “Juraj Lončarić” iz Hrženice, a u završnom dijelu susreta gosti iz Sjedinjenih američkih država izveli su pjesmu ‘Djevojka je zelen bor sadila’ nakon čega su predstavili i Svadbene običaje Gradišćanskih Hrvata. 

U prvom dijelu, Hrvatski folklorni ansambl “Nova nada“ iz Detroita nastupio je u narodnim nošnjama koje predstavljaju grad Varaždin, a u završnom dijelu nošnjama Gradišćanskih Hrvata iz okolice Šoprona u Mađarskoj.

Nakon izvedenog programa u ime načelnika Mirka Korotaja zahvalu na izvedenom programu uputio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća Cestica, a potom su izmijenjeni prigodni pokloni te napravljena zajednička fotografija svih izvođača. Unatoč neizmjerno visokoj temperaturi druženje je nastavljeno u dvorani, ali i ispred zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje Križovljansko. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba