Tko onda zna točan odgovor ako ne oni koji osmišljavaju ispite?

Na maturi USKOK proglasili vladinim uredom. Jedan maturant se požalio, NCVVO poništio pitanje

Objavljeno: 15.07.2023. zagorjeinternational

Jedno je pitanje na ovogodišnjem ispitu iz ‘Politike i gospodarstva’ na državnoj maturi moralo biti poništeno jer je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) kao točan odgovor priznavao nešto što apsolutno nije točno.

Naime, 32. pitanje glasilo je: “Kako se naziva ured vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?”. NCVVO kao točan odgovor priznaje “Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta/USKOK”. Međutim, Uskok je posebno državno odvjetništvo specijalizirano za progon korupcije i organiziranog kriminaliteta koje djeluje pod okriljem Državnog odvjetništva, a ne vlade. Dakle, odgovor je krivi, piše Index.hr.

Na ovo se požalio i jedan od maturanata iz zagrebačke II. gimnazije koji je uložio prigovor na ovo pitanje ispravno argumentirajući da ovdje jednostavno nema točnog odgovora jer traženi vladin ured ne postoji, no prigovor mu je odbijen.

– Kada sam vidio pitanje, nisam znao što napisati. Znao sam da to ne može biti Uskok jer Uskok nije dio vlade. Zaista sam pažljivo čitao pitanje jer znam da su pitanja na PiG-u uvijek takva da ih treba vrlo pažljivo čitati. Ali na ovo pitanje jednostavno nema točnog odgovora – rekao je maturant Niko Mađerić u razgovoru za Telegram i dodao kako je NCVVO kao točan odgovor priznavao upravo USKOK.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović danas je donio odluku da će sporno pitanje uvršteno na ispit državne mature iz Politike i gospodarstva ipak biti poništeno. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba