Žele istražiti slabo istraženu južnu stranu mjeseca

Indija lansirala raketu na Mjesec. Naša Zagorka našla se na licu mjesta i poslala nam ekskluzivne fotografije 

Objavljeno: 14.07.2023. zagorjeinternational

Indija je lansirala svoju treću misiju na Mjesec, u želji da postane prva zemlja koja će sletjeti blizu njegovog slabo istraženog južnog pola. Svemirska letjelica “Chandrayaan-3”, s orbiterom, s letjelicom i roverom, poletjela je u 10.05 po hrvatskom vremenu iz svemirskog centra Sriharikota, piše Index.hr., a nama je ekskluzivnu fotografiju lansiranja poslala Zagorka koja se zatekla u blizini lansiranja.

Letjelica bi na Mjesec trebala stići 23. ili 24. kolovoza, a uspije li ova misija, Indija će biti četvrta zemlja koja je postigla tzv. meko slijetanje na Mjesec. To je dosad uspjelo SAD-u, bivšem Sovjetskom savezu i Kini.

Na lansiranju se okupilo tisuće ljudi među kojima i jedna Zagorka, a lansiranje je dočekano s oduševljenjem i gromoglasnim pljeskom gomile i znanstvenika. 

Letjelica je teška 3900 kilograma i košta 6.1 milijardu rupija (75 milijuna dolara), a  ima “iste ciljeve” kao i njegov prethodnik – osigurati meko slijetanje na površinu Mjeseca. Sonda (nazvana Vikram, po osnivaču Isroa) teži oko 1500 kilograma i u svom “trbuhu” nosi 26 kilograma teški rover koji se zove “Pragyaan”, što na sanskrtu znači “za mudrost”.

Nakon što sleti, trebat će joj od 15 do 20 dana da uđe u orbitu Mjeseca, a znanstvenici će zatim početi smanjivati brzinu rakete tijekom sljedećih nekoliko tjedana kako bi je doveli do točke koja će omogućiti meko slijetanje Vikrama. Prođe li sve prema planu, rover sa šest kotača će se zatim voziti po stijenama i kraterima na površini Mjeseca, prikupljajući ključne podatke i slike koje će se poslati na Zemlju na analizu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba