Sastanak na temu špilje Vindija okupio brojne znanstvenike i predstavnike ustanova u Gornjoj Voći

STRIČAK: Kroz sedam idejnih prijedloga pokrili smo sve. Ponosni na našu povijest, gradimo budućnost

Objavljeno: 12.07.2023. zagorjeinternational

Velik broj predstavnika znanstvene zajednice, odnosno institucija i ustanova koje su svojim radom i djelovanjem posredno ili neposredno vezane uz špilju Vindiju, zaštićeno prirodno i kulturno dobro Republike Hrvatske, ponovno se okupio ovog utorka u Eno kuću u Gornjoj Voći. Sastanak je organiziran na inicijativu varaždinskog župana i Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Prisutne je pozdravila načelnica Donje Voće Sanja Kočet.

Zaštita špilje Vindija 

– Najveći problem koji naglašavamo od početka suradnje sa svim relevantnim sudionicima je adekvatna zaštita i uspostava stalnog nadzora nad ovim lokalitetom. Iako je ovo nalazište zaštićeno kao spomenik prirode i kulturno dobro, dosadašnja zaštita nije riješila najvažniji problem tj. daljnju devastaciju i propadanje profila. Postavljena ograda odavno je bila probijena i time pojedincima omogućila neovlašteno ulaženje u špilju te krštenje zakona kopajući po slojevima i uništavajući time nalazište. Radi neprestanog, nekontroliranog dosadašnjeg ulaska unutarnjem profilu prijeti urušavanje te je Općina protekle godine obnovila ogradu kako bi se lokalitet zaštitio te uspostavila češći obilazak u suradnji s Javnom ustanovom. Radi dosadašnjeg zanemarivanja ovog lokaliteta, prema struci i Ministarstvu odavno apeliramo na žurnu sanaciju i zaštitu profila. Zadovoljna sam s trenutnom komunikacijom sa svim sudionicima relevantnim za zaštitu spomenika prirode i kulturnog dobra spilje jer nekoliko sastanaka iniciranih od strane Općine i Županije doveli su do određenih pomaka po tom pitanju u smislu pronalaženja financijskih sredstava za zaštitu ovog lokaliteta te se otvaraju prostori za zajednički daljnji rad na projektima po pitanju daljnje valorizacije našeg lokaliteta. Nakon adekvatne zaštite i nadzora nad ovim lokalitetom, uz kontrolirani posjet špilja Vindija može pridonijeti izvrsnoj promidžbi našeg kraja, zemlje i razvoja turizma – rekla je Kočet.

Na sastanku je predstavljeno i razmatrano idejno rješenje zaštite i uređenja unutrašnjeg dijela špilje, koje izrađuje Studio za održivu arhitekturu iz Zagreba, pod vodstvom projektanta Zlatana Šljivića. Projektna dokumentacija koja se izrađuje, usmjerena je na pronalaženje optimalnog rješenja za osiguravanje funkcionalne zaštite na ulazu u špilju, pronalaženje prihvatljivog načina kretanja kroz špilju, kao i odgovarajućeg načina zaštite svih kontrolnih profila špilje. Zbog ograničenih prostornih mogućnosti i zaštitnih ograničenja, interpretacija kulturnih i prirodnih vrijednosti špilje ovim će projektom biti obuhvaćena u jednom ograničenom obuhvatu.  

– Sedimentni kompleksi Vindije još uvijek sadrže dragocjene podatke neophodne, kako u rekonstrukcijama raznih aspekata egzistencije i izumiranja neandertalaca, tako i u istraživanjima prve pojave suvremenih ljudi u ovom dijelu Europe, zbog čega je nužno osigurati njenu zaštitu – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.  

Posebna pažnja 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije financijska sredstva u iznosu od približno 32.000 eura za izradu projektne dokumentacije, radi prijave na EU sufinanciranje, a koja bi trebala osigurati funkcionalnu zaštitu i uređenje unutrašnjosti špilje. Usporedno s projektom zaštite i uređenja unutrašnjeg dijela špilje Vindija, planira se i sveobuhvatna interpretacija njenih prirodnih i kulturnih vrijednosti u sklopu multidisciplinarnog interpretacijskog centra, za koji se na području Općine Donja Voća traži odgovarajuća lokacija, te prikupljaju podaci od strane različitih struka (arheologija, geologija, antropologija i slično) potrebni za izradu projektnog zadatka. Interpretacijski centar Špilje Vindija jedan je od strateških projekata istaknutih u Planu razvoja Varaždinske županije, na što se posebno osvrnuo župan Anđelko Stričak.  

– Tim strateškim dokumentom pokriveno je sve ono čime Županija raspolaže, pri čemu se posebna pažnja daje očuvanju prirodnih i kulturnih dobara. Cilj nam ih je zaštititi ali isto tako prezentirati javnosti, odnosno iskoristiti ih i kao turistički potencijal. Stoga u suradnji s gradovima i općinama te nadležnim ustanovama planiramo graditi sedam prezentacijskih centara vezanih uz: ugasli vulkan Gaveznicu, Eriku vunastog nosoroga, Špilju Vindiju – nalazište neandertalca, lokalitet istočnohalštatske kulture tj. Gomilu, lokalitet vezan uz Rimljane Aqua Iasae – grad na termalnoj vodi, Centar Pavlina te uz srednjovjekovne dvorce i utvrde. Kroz tih sedam idejnih prijedloga pokrili smo doslovno sve, odnosno ponosni na našu povijest, gradimo budućnost – istaknuo je župan Anđelko Stričak. 

Uz predstavnike upravnih odjela i javnih ustanova Varaždinske županije, bili su predstavnici Ministarstva kulture i medija – Konzervatorskog odjela u Varaždinu, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara iz Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradskog muzeja Varaždin, domaćina Općine Donja Voća, kao i Hrvatskih šuma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba