CRNI LIPANJ: Na zagorskim cestama poginule su dvije osobe, brzina i dalje čini gotovo polovicu od svih prekršaja

Najviše prometnih nesreća događalo se ponedjeljkom – evo i koje je najkritičnije vrijeme

Objavljeno: 11.07.2023. zagorjeinternational

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u lipnju su obavili očevid kod 55 prometnih nesreća što je za gotovo četvrtinu manje nego u lipnju prošle godine, međutim, nažalost su  evidentirane dvije prometne nesreće s poginulim osobama, što nije bio slučaj prošlog lipnja. U 17 nesreća s ozlijeđenim osobama šest osoba je teže ozlijeđeno, a 18 lakše, dok je u 36 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. Nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 39,3 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta je u padu za 20 posto.


Osam vozača ‘napuhalo’

Ukupno je tako u prometnim nesrećama nastradalo 26 osoba, a najviše ih je životne dobi od 20 do 40 godina (njih petero), a iste je dobi i najviše sudionika u nesrećama (njih 53).
Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći uzrok prometnih nesreća (13), zbog čega je i jedna osoba smrtno stradala, a ozlijeđeno je devet osoba, od kojih dvije teško. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova (12), u kojima je ozlijeđeno sedam osoba (jedna teško).  
Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je ponedjeljak, s 13 obavljenih očevida, dok je najsigurnija bila nedjelja s četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 17 i 18 sati (šest nesreća), a najsigurnije razdoblje bilo je od 00 i 01 sat, kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.
Inače je u prometnim nesrećama sudjelovalo 135 sudionika, od čega je bilo 95 vozača, 38 putnika i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je osam vozača, što je u odnosu na prošlogodišnji lipanj smanjenje udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 5,9 posto.

Pojas i alkohol

Tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, zagorski su policajci u lipnju evidentirali 1617 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosilo se na brzinu, njih 706 (43,7 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja), a zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji (184) i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (84).
Utvrđeno je i 66 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 57 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 19 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po deset prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i nekorištenja zaštitne kacige, devet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te sedam prekršaja odbijanja alkotestiranja, itd.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba